Nyheter 15/8-15

Torsdag 13. august klaffet det. Posterte/spanet etter bukk fra den 10. men ikke sett noe annet enn rå og kalv. Det vil si, den 11. såg jeg et dyr, som på oppførsel kunne være en bukk. Men, det var for mørkt til at jeg kunne se om den hadde gevir. 

Vel, torsdagskvelden tok jeg på meg kamoklærne og rusla opp til en skogkant. Vinden var bra, SØ, og dermed var det bare å sette seg til rette med tofot og lokkefløyte. Demmels rådyrlokk har jeg hatt noen år, men sjelden brukt. Har ikke øvd nok til å tørre å bruke den. Fikk bra til kontaktlyd, og etter vel et kvarter kommer en bukk nyskjerrig gående. Stiller seg fint opp og får kula høyt i bogområdet. Rett ned. Rusler fram og finner en fin 6-takker med bra perling. Henter deretter Luna som får litt sportrening. 

Amalie stod opp og ville være med på slaktinga. Det ble ei koselig økt med en ivrig og undrende 9-åring som assistent. Ho hjalp meg med å ta ut hjerte/lunger. "Å, så godt og varmt!", kom det fra go`jenta :-)

Da er bukkejakta over. Det neste blir villreinjakt i Sunndalsfjella. Har kluftbukk. Dannet jaktlag med kollegaene Frank og Øystein. De har begge simlekort. Følg med!

 Nyheter 26/12-14

Hjortejakta er over for i år. Vi skjøt tre kalver, ei ungkolle og to bukker. Fire dyr ble ikke skutt. To koller og to spissbukker. Mindre dyr på slutten av sesongen. Feilberegnet litt der.

Ellers er jeg veldig klar for litt revejakt nå. Har en del slakteavfall, et påkjørt rådyr og sist, men ikke minst, en påkjørt elg til åte denne vinteren. Akkurat nå er det snø her. Om den holder seg, kan det by seg en del sjanser framover vinteren. Følg med.

 Nyheter 21/10-14

Hjortejakta har vært veldig spesiell i år. Har brukt mye tid med Luna, og det har kanskje gjort at det ikke har blitt så stort utbytte hittil. Har hatt noen nærmøter med voksne bukker, men det har ikke vært gode skuddmuligheter. I ettermiddag lyktes vi endelig! Gikk opp skogsveien. Fine forhold med god vind og ikke for tørt underlag. Et stykke oppi lia markerer Luna at det er dyr i området. Får se et dyr rett nedom skogsveien. Bukk. Fester Luna i et tre og går fire-fem meter fram. Bukken er på vei nedover, men stopper den med et lite grynt. 40 m hold. Kula går inn høyt bak bog og tar ryggen. Et par dyr tar ut nedom bukken. De såg jeg ikke før de dro. Kolle og kalv.

Slaktet ble veldig bra. Barnes tsx i god fart er en fin kombinasjon. Nå er jeg veldig klar for flere opplevelser med Luna:-)

 Nyheter 22/9-14

Villreinjakta 2014

3.-6. sept.Vi fikk lånt hytte oppi Skirådalen og hadde det fint den første jakthelga. Vind fra sør gjorde at det stod lite dyr i Sunndalsfjella. Vi fikk gått en del i området og sett og gjort oss kjent med ukjent terreng. Flott innover mot og forbi Loennechenbua. Høgtunga var bare ur og frister lite til nytt besøk. Traff på noen trivelige jeger. Rabbe-Per må her nevnes.

13.-14. sept. Vinden stod fortsatt fra sør. Vi tok turen innover Skamsdalen. Fant en fin kikkertplass over Leirsjøtelet og ordnet leir. Søndag såg vi to+to+seks bukker. I den siste flokken var det en kluftbukk. Vi hadde simle og kalv. Dyra ble støkt av noen jegere og stakk opp på Kjelsungbandet. Der ble kluften skutt. Området var veldig fint, og været likeså. Vi bestemte oss allerede da for å ta turen dit neste helg. Grensene åpnet tirsdag 16. sept., og dermed hadde vi større frihet mtp. hvor vi kunne jakte.

19.-20. sept. Øystein skjøt en liten bukk inni Skulan onsdag 17. Han var dermed ferdig, og det var Frank og jeg som tok turen inn Skamsdalen. Luna og Tarek ble att hjemme. Vi fant oss en fin plass opp mot Tveråbotn og våknet spent lørdagsmorgenen. Mesteparten av dyra stod på Dovre. Vi tenkte at mange jegere der ville få noe av villreinen til å trekke unna og kanskje ta turen over til Skamsdalen. Vi ante væromslag. Det var i tillegg meldt vestlig og nordvestlig vind. Vi kikra oss innover Tervåbotn. Fra en topp såg jeg en flokk på ca. 50 dyr omlag 3 km unna. Etter litt mat, stilte vi innpå. En jerv kom forbi oss og tok leia rett mot flokken som da stod under 500 m unna! Veldig artig å se denne sjeldne krabaten i sitt rette miljø. Neste gang jeg såg igjen flokken, stod den godt sammen helt inni en botn. Kom inn på 133 m og skjøt ei simle. Flokken kom rett mot meg og dro videre ut. Der møtte de Frank og dermed stoppet de i/ved et lite vatn. Jeg kom innpå en gang til og fikk skutt en kalv. Da tok flokken, som inneholdt både kalv, simler og noen få store bukker, rett opp ura og dro over til Veslesvartdalen. Spektakulært å se på!

Oppsummert en fantastisk høst i villreinfjellet! Snøhettareinen er sky. Naturen er variert og spennende. Jegerne er stort sett mer spredd. Været var fantastisk, bortsett fra vindretningen da.... Møter mange hyggelige jegere i samme ærend. Koker oss god kaffe og ordner oss god og næringsrik mat. Har gode klær og ellers godt utstyr. Vi fordøyer denne høsten, og starter snart planleggingen for neste sesong:-)

 Nyheter 11/8-14

Ny økt med bukkejakt i kveld. Sjefen min har et lite gårdsbruk med spennende rådyrbiotop. Problemet var at ho ikke hadde rifle. Der kom jeg inn i bildet. Fant meg en fin plass oppunder et tre. Fin oversikt over dyrkamarka. Skogen låg fint rundt. Jeg hadde ikke peiling på om det var bukk akkurat der, men det var det. Hadde postert omtrent 20 minutter da jeg får se et dyr inni skogen. Det beiter seg langsmed innmarka, men litt inni skogkanten. Den stopper opp i en åpning lenge nok til at jeg får justert tofoten og får deretter plassert ei kule inn bak bog og ut høyt i bog. Ser ikke igjen bukken, men etter litt leting finner jeg den 20 m. unna der jeg sist såg den. Fin sekstakker. Veldig spennende økt! Slaktet tilfaller grunneier og geviret fikk jeg. I morgen er det nytt arbeidsår. Finere start kan men vel ikke få:-)

 

 

 Nyheter 10/8-14

Bukkejakt. Oppe kl. 0500. Såg kun ei rå på morraøkta. I kveld kom jeg meg innpå en bukk som gikk sammen med ei rå. 130 grs. tsx høyt i bogen. Rett ned. Rett hjem og henta Luna (8 mnd) og på med sporselen. Det syns ho er rågøy! Raskt søk og nesen rett i været. Ho fikk god hjelp av vinden og fant dermed bukken lett. Da er ho veldig stolt! 

Slaktet såg veldig fint ut. Denne kula er jeg veldig godt fornøyd med. Utg.hastigheten er ca. 890 m/s. Ikke blodslått i det hele tatt. Bukken var en firetakker. Vel, nå slipper jeg å stå opp tidlig i morgen:-)

 Nyheter 8/8-14

I dag fikk Luna (8 mnd) prøve seg på et ettersøk. Skjøt en rev i natt. Fant den ikke igjen i dag, og satte derfor sporselen på Luna. Ho tok et spor og fulgte det inni skogen. Der låg det ei tispe på 5,4 kg. Veldig artig å lykkes. Har trent blodspor med Luna i sommer. Det er tydelig at ho forstår hva som skal skje når selen settes på!

Ellers er det to dager til bukkejakta. Har finpusset rifla og skutt den godt inn. Satt opp en jaktstige oppi beitet. Men, har ikke full oversikt over hvor bukken befinner seg. I går morges gikk det ei rå nedom huset her. Det byr seg sikkert en mulighet etter hvert.

Ellers er reinsjakta i boks. Simle og kalv i Sunndalsfjella. Som i fjor. Ser virkelig fram til å pakke sekken med telt og sovepose. I år skal Luna være med også. Litt usikker på om ho klarer å være helt stille når dyra kommer nærme. Men, det er trening som skal til:-)

10. september begynner hjort- og elgjakta. Har mye å se fram til i høst! Skal oppdatere denne siden etter hvert.

 Nyheter 5/4-14

Det har blitt jaktet litt grågås de siste par dagene. Skadefelling. Fikk to på fredag og to i går. Her er et bilde fra den ene i går.

 Nyheter 20/3-14

Gaupedrept hjortekalv. Den hadde en gammel skade. Venstre bakfot var av. Har satt opp jaktstige og ordnet posteringslag.

 

 Nyheter 29/12-13

Storviltjakta er ferdig og vi skjøt alle hjortene vi skulle. Fire kalver, to kviger, to spissbukker og to voksne bukker. Vi skjøt to kalver på kollekortene. Da har vi spart de rette dyra og skutt renter i stedet for kapital. Kollene vil få nye kalver til sommeren. Elg såg vi ikke. 

Ellers er åtejakta på rev i gang. Har bra med åte. En nedgravd hjortekalv og et rådyr. Begge er fallvilt, påkjørt i området. I skrivende stund er det ikke snø her. Satser på snø og mer rev over nyttår. 

 

 Nyheter 12/10-13

Et aldri så lite jubileum. Hjort nr. 50 lokka jeg inn på Skomsura. Kom i skyminga. Brukte over en time på å få lokka han ned til der jeg satt. Han stod knappe 100 høgdemeter over meg. Han slapp seg ned i det det skymtes. Braut ned et tre og kom brølende inn på 10 m hold. Kommer neppe til å oppleve noe så spennende igjen!

Vomma uti, gikk ned og tok kveld. Euforisk opplevelse!

Dagen etter ble en sosial tur der vi kosa oss med bål og pølsegrilling. Vi dro og fira bukken ned fra Skomsura. Det gikk lettere enn ventet. Bukken veide 114,5 kg.

 Nyheter 8/10-13

Har hatt ei par økter i kveldinga denne uken. Lokker inn bukker på rekke og rad. Har til nå "skutt de" med fotoapparatet. Trykk på linkene for å se film:

7. oktober 2013: http://www.youtube.com/watch?v=xO7-n9hrAhc

8. oktober 2013: http://www.youtube.com/watch?v=_Zwu5iE60hc

 Nyheter 18/9-13

Viltkamera med vannavvisende tak. Brukte ei 5-liters kanne og skar den til. Selv om kameraene i utgangspunktet er tett, vil et tak forlenge levetida betraktelig.

Hårete åme!

Ei som har "trua" på prinsen og ei som ikke er helt sikker på om det er verdt det........

Men hva gjør man ikke for å finne den utkårede.............

Kveldstur på Slemmemyra.

To solsikker og to solstråler!

Høstkveld!

 Nyheter 8/9-13

For et liv! Villreinjakta denne uka i Sunndal øst-terreng med godt vær har vært en fantastisk opplevelse! 

I år skulle jeg prøve villreinjakt for første gang. Sammen med to gode jaktvenner og kollegaer hadde vi ordnet oss med kort i Snøhetta øst, på Sunndalterreng. To simler og to kalver var det vi kunne skyte. 

Vi gikk inn i terrenget onsdag ettermiddag. Tidlig torsdag var vi på vei inn i området hvor vi kunne risikere å kikre opp rein. Og det tok ikke lang tid før Zeiss`n hadde oppdaget en liten flokk et godt stykke oppi fjellsida. Vi tok oss oppi området og var der resten av dagen. Vi såg noen småflokker. Resultatet ble to simler etter en ulidelig spennende ansmyging. Dyra ble oppdaget en liten km. unna. Der vi stod hadde vi ikke mulighet til å stille innpå. Vi gikk en god omvei og nærmet oss med fin sidevind. De siste 40 m ble lav åling på ur og stein. Vi hadde godt anlegg med tofoten. 100 m unna låg dyra. Da var det bare å vente til de reiste seg. Alt gikk vår vei. Vi ura dyra ned og gikk tilbake til basekamp i det mørkret kom sigende. 

Fredag bar det opp igjen. Jakting, samt at vi skulle hente kjøttet. Vi fikk en kalv da. Alle dyrene ble skutt på over 1700 moh. Det merkes når sekken er 40-50 kg og turen ned både er lang, urete og delvis bratt. Det var derfor godt å få lagt fra seg sekken ved lavvoen fredagskvelden. Men elgsteik og kantarell tok oss fort inn igjen.

Lørdag prioriterte vi å bære ut kjøtt og utstyr. To turer hver. Det gikk overraskende greit. Takk for turen, Tarek (elghund) Øystein og Frank!

 Nyheter 26/5-13

Trollstigen har åpnet, og det gjør det mulig å få noen fine skiturer selv om vi snart skriver juni. Men, i år er det lite snø. Du må skynde deg om du skal nå en topp med ski. I dag ble jeg med Johan, Kristian og Pål på Alnestind. Kort og fin tur!

 Nyheter 17/5-13

Reven rasker over isen..... Eller elva.

 Nyheter 11/2-13

Lørdag hadde jeg en flott skitur opp skogsveien og til fjells. Stakk innom fellesettene, og på den ene hang det en fin hannmår. Åtet var skraphonning og rypeskrott. Fella var Syningfella på skråstokk. Orrfuglvinge som innflagging. Det har vært kaldt ei stund nå, samt at det har kommet noe snø. Dermed var det lettere å lokke måren opp i fellesettet.

 Nyheter 8/2-13

Fikk to trafikkdrepte rådyr i dag. Da har jeg nok fram til 15. april, revejaktas slutt. Har merket en økning i revespor rundt om her det siste døgnet. Det er kun tidsspørsmål før neste reven ligger langflat på åta.

 Nyheter 26/1-13

I dag fikk jeg litt tid til overs og spente på meg stegjerna. Slemmeelva ligger jo der som nylagt asfalt, så det var enkelt å velge rute. I bakhodet hadde jeg en plass som jeg ville prøve revelokken ved. Det bråka nok i overkant da jeg gikk framover, men den somm intet våger intet vinner. Fant meg en grei plass med vinden i ryggen. Låg stødig bak rifla og lokka en god halvtime. Det begynte å skymes, og siden revene ikke dukket opp slik jeg håpet, rusla jeg hjemover igjen. En veldig flott ettermiddagstur med innlagt pulsøker i form av revelokking:-) Noen bilder ble det også:

 Nyheter 23/1-13

Nå har vi hatt ei lang periode med stabilt kaldt vær. Det er ikke snø, og temperaturen ligger på 4-7 minusgrader. Det har vært liten aktivitet på åtet den siste måneden, men i natt fikk jeg skutt en liten hannrev. I gårnatt hadde jeg flere nestensjanser, men hjortene gjorde reven(e) urolige. Ikke gode skuddsjanser. Hørte reven bjeffe rett ovenfor huset, så nå har nok brunsten begynt. Mulig det kan dukke opp flere rever nå. Hovedåtet ligger nedgravd og er ikke lett tilgjengelig, men hundepelletsen som jeg hiver på hver ettermiddag holder reven såpass lenge på åtet at jeg får sjanser. Et lite stemningsbilde fra kjøkkendøra hører med:

 Nyheter 27/10-12

Det har kommet 10-15 cm med snø, og med nesten full måne låg forholdene godt til rette for innmarksjakt i kveld. Jeg såg ei kolle med kalv, bukk og spissbukk. Skjøt spissbukken. Fint slakt og bra vekt, 60 kg. Mens jeg slakta, brøla en bukk seg nedover lia. Det er tydeligvis litt brunst igjen enda. Etter at jeg var ferdig å slakte, fikk jeg melding fra Johnny om at også han hadde skutt en spissbukk. Nå har vi skutt 10 av 12 dyr. Janne skal få prøve seg, og Svein skal også ha muligheten på ett dyr. Så nå pusser jeg riflene, og gjør klar til åtejakt på rev;-)

 

 Nyheter 14/10-12

Noen stemningsbilder:-)

 

 Nyheter 11/10-12

Dagen i dag: Satte opp garasjevegger sammen med pappa. Etterpå var det utemiddag (elgkarbonade) og bålkos med gode venner. Været var strålende. Herlig med høstferie!

 Nyheter 10/10-12

Fikk inn et bilde på mobilen fra Reidun i Bergen. Bildet viser en staselig bukk på spasertur i et boligområde i Bergen i dag tidlig. Det er visstnok en bra stamme av hjort i Bergensdistriktet. Det kan dermed oppstå slike situasjoner i tettbygd strøk. Spesielt om byplanleggeren ikke har tatt hensyn til viltets leveområder og trekkveier mens han har tegnet sitt kart. 

 Nyheter 6/10-12 del 2

Hadde en avtale med en journalist fra Åndalsnes Avis i dag. Ho skulle skrive en artikkel om hjortejakt, og ønsket å være med en jeger på jakt. Jeg syns det var helt greit, og tok ho med i ettermiddag. Brukte god tid. Snakka om hjort, jakt og naturopplevelser. Ho hadde aldri vært med på jakt før. I 18-tida gikk vi opp mot der jeg skjøt bukken i dag tidlig. Satte oss inntil noen trær og hadde grei utsikt. Ikledde ho jervenduken og vi satt og småprata og kikka oss rundt. I 1830-tida begynte jeg å brøle. Bare for å gi henne et inntrykk og en ny "opplevelse". Urbrøl like ved øret hennes fikk fra smilet hennes. Hva skjer så? Jo, fra lia ovenfor oss kommer det et dyr nedover. Ser i kikkerten at det er en spissbukk. Ho ser den også. Den kommer nærmere og nærmere.Sikter høyt i ryggen, men førsteskuddet går over. Jeg legger meg mot ei tue og slipper kula da den stiller seg med bredsiden til igjen. Bukken vinkler nedover og inn i fjellbjørkeskogen. Det begynner å bli farlig skymt. Aner problemer med å finne igjen dyret. Og riktig, vi gir oss rimelig raskt og ringer etter hund. Jeg kjører ned journalisten og får med ekvipasjen opp igjen. Bikkja, tror det er en beagle, er veldig spornøye. Den finner spissbukken som har fått kula midt i bogen både inn og ut. En dag med mange opplevelser! Spissbukken veide 52 kg.
Blir spennende å se hva journalisten får ut av jaktturen......


 Nyheter 6/10-12 del 1

Da er vi midt i en god periode av hjortejakta. Vi har skutt sju dyr, og det hele toppet seg i dag tidlig! I natt var det full konsert. Johnny skjøt en fin 12-takker. Han satt etterpå å siktet på en enda større bukk, men lot være å skyte. Jeg var ute med håndkikkerten og hadde den ene storbukken bare 50 m fra meg på det nærmeste. Kort fortalt gikk jeg hjem og la meg, og Johnny valgte seg ut en bukk som han fikk hjem. 

Vekkerklokka hadde nok ringt ei stund, men 0615 var jeg i habitten. Kjørte opp på fjellet og gikk opp til gromposten min. Det er i toppen av ei furu, og utsikten er helt fantastisk. Kl. 0700 var jeg på plass. Brøla litt og venta. Dette gjorde jeg tre ganger, og litt over 0730 kommer bukken over ei myr. Intetandene om at jeg sitter høyt og ser den på lang avstand. Dette er spennende! Rifla henger foran meg, og jeg gjør meg klar. Bukken kommer fint foran meg, og med et grynt får jeg den til å stoppe. Perfekt positur. 50-60 m hold. Jeg legger kula i overgang rygg/nakke, og bukken deiser overende. Klatrer ned fra treet og går fram til dyret. Et fint dyr. 12 takker. I godt hold. Har tom mage, men fortsatt mye fett på seg. I øret finner jeg et blått lite merke; NINA Trondheim 0868. Skal bli artig å finne ut hvor og når den er merket.

Setter meg ned og spiser frokosten ved siden av bukken. Den ligger i den høstfarga myra. Nyter utsikten og ser at sola treffer fjelltoppene rundt meg. Ned begynner bygda å våkne til liv. En trosteflokk suser forbi meg. Fire ravner klunker rett over storbukken. Livet gir og livet tar. Nå skal det bli godt å sove ut om nettene.

 

 Nyheter 15/9-12

Storviltjakta begynte 10/9 her i valdet. I går kvelden skjøt Johnny ei lita kolle. I dag tidlig skjøt jeg ei kvige på 45 kg. Da vi hadde slaktet og tatt oss noen kopper kaffe, tok vi turen på fjellet for å se etter elg. Det ble full klaff! Vi satt lenge og kikret. Såg en hjort, men den stod slik til at vi ikke såg hensikten med å begynne å stille innpå den. For vanskelig vind og terreng. Vi gikk litt framover og runda opp mot vinden. Med 200-300 m mellom oss, smygjakta vi gjennom noen interessante partier med fjellskog. Vinden vart mer ustabil. Plutselig hadde Johnny elg foran seg. Han fikk inn ett skudd og oksen gikk i bakken. 2,5-åring på 195 kg. Man kan ikke si annet enn at det var hell, iblandet litt rekognosering i forkant. Da kan vi ha fokuset på hjorten videre.

 

 Nyheter 14/8-12

Var en tur på Torvløysa (1086 moh) sammen med Amalie i dag. Da fikk vi se grågås under oss. Artig skue!

Disse grågjessene var omtrent på samme høyde som oss. Det kakla bra i lufta! Molde i bakgrunnen.

 Nyheter 18/7-12

I dag var det en bukk og ei rå nedpå viltåkeren. Såg ut som råa hadde jur, men kalvene hadde hun ikke med seg. Bukken var moderat. Kjekt for voksne og unger å se dyra beite midt på lyse dagen:-)

 Nyheter 16/7-12, diverse hverdagsøyeblikk.

Jentene er med og sjekker viltkamera. Har beitepussa rundt Spretthaugen.

Jentene er fornøyd med mammas grønne fingre:-)

Og pappa er fornøyd med sine grønne fingre. Viltåker ved huset.

Her dukket det opp mer formargkål enn planlagt. Blanda noe ilag med grasfrøet, og det ble full effekt....

Her er et stykket avsatt kun til formargkål. Kjekt å sitte ved kjøkkenbordet og se hjort og rådyr utover høsten.

Nyheter 10/7-12

Oppdaga så mye svale oppi sandtaket vårt. Kikka i fugleboka, og kom fram til at det måtte være sandsvale. Aldri sett de hekke her rundt før. I dag tok jeg med kikkerten og satt og fulgte med de ei stund. Det var stor aktivitet i mange av reirhullene. EN koloni av brune luftakrobater. Skimtet unger i åpningen også. Veldig artig å bli kjent med denne fuglearten. 

På nettsiden til Norsk Ornitologsik Forening kan vi lese følgende: Sandsvalen er valgt til Årets Fugl i 2010 av Norsk Ornitologisk Forening, og den har i likhet med mange andre fuglearter i Norge blitt stemoderlig behandlet i en årrekke. Derfor har vi liten kunnskap om populasjonsstatus, noe som er bekymringsfullt fordi sandsvalen går kraftig tilbake i andre europeiske land.

Reirhullene sees tydelig i øverkant av sandtaket. Et parti med finsand er rett plass for sandsvalen. I tillegg var det noen reirhull litt unna dette området.

Nyheter 15/4-12

Siste sjanse. Kjørte opp lia og tok på meg skia. Klokka var 2045, og sola gikk ned. Vinter enda på fjellet. Gikk over elva og fann meg en brukbar plass hæmai Ytre-Slemme-setra. Hadde ikke lokka mer enn 5-7 min før reven kommer på skareføret. Den stopper opp på en brink ca. 150 m unna. Så kommer den nærmere. Fullt fokus mot mojo crittern. Neste stopp ble dens siste. 50 m unna meg. Da var den omtrent kommet inn i vinden min. Liten hannrev på knappe 5 kg. Sesongens 20. rev.

 

Reven kom fra solnedgangen og furuene på brinken rett bak. Den ble bedre å se da den fikk snøen som bakgrunn.

Oppsummert skjøt jeg første og siste reven på lokk. En skjøt jeg mens jeg posterte etter rådyrbukken. De andre 17 revene har jeg skutt på åtet nedom huset her. Det er ikke antydning til reduksjon av bestanden. De siste tre årene har jeg skutt hhv. 17, 19 og 20 stk. Det er hele tiden et sig inn fra andre områder. 

Vel, nå skal reverifla pusses og bevegelsessensorene plukkes inn. Åteplassen bør vel ryddes for de værste beingrindene også.

 

Nyheter 14/12-11

Var en tur oppi lia i dag. Elendig føre med tildels tunggått snø til midt på leggen. Vind i alle retninger. Gikk ned igjen og tok fram kikkerten for å speide oppi lia. Fant en meget fin bukk. Den stod dønn i ro. Da jeg kom inn, rigga jeg til med kikkert og kamera for å filme den. Ca. 800 m avstand. Senere på kvelden fikk jeg sannsynligvis bilde av den samme bukken på viltkameraet. Se under første bildet. Trykk på bildet for å se filmen.

Nyheter 3/12-11

Det er mildt. Litt snø oppi lia. Noen stormer har kommet inn. Men fortsatt er det moderat med hjort. Hadde ei økt oppi lia med sporsnø i dag. Gikk meg på en liten flokk med hjort. De hadde fått været av meg lenge før jeg så de, men stod ei lita stund like vel. Kolle, ukjent og et par som jeg såg bare sporene til. Gikk oppover lia. Vind ned, fra sida og rett bak fra. Tok ut ei kolle med kalv. Med god fart, 100 m og skog, var det bare å se på at de dro vekk. Det ble skymt og jeg gikk ned. Men, jeg har ei lita plan for morradagen. Da skal søs og mann bli med.

Ellers er reven på åtet. Har justert lys og spedd på med mer hjorteavskjær. Skal sette på varsler nå. Et bilde av åteplassen.

 

Nyheter 23/11-11

Lite dyr å se nedpå for tida. Fint vær og mildt kan kanskje ha litt å si. Hører vinden har tatt seg opp nå. Spørs om det blir værendring. Tok meg en snartur på fjellet i dag. Bytta kort i et par viltkamera og kikra etter hjort oppi fjellsidene. Såg bakenden på ett dyr. Det la seg ned før jeg fikk sett hva det var. Vurderte det som lite realistisk å få noen god sjanse på innpåsmyging, så jeg tok turen ned igjen. Men, det var kjekt å se en levende hjort:-)

Litt dyr på viltkameraene. Noen koller-ungdyr-kalver, en elgokse og et par bukker. Den ene såg noe mangelfull ut. Jeg lurer på hva som er årsaken til at den har mistet høyre framfot. Skuddskade? 

Husker jeg såg en trefoting nedpå vårbeite for to år siden. Mener den hadde en del større gevir. Kan jo være den samme, men kan like godt være en annen.

Nyheter 2/11-11

Ja, vi har kommet halvveis i jakta. Dagene er merkbart kortere, og det betyr at hjorten har lang beitetid på innmark og kan likevel vente på mørkret før den kommer innpå. Det betyr igjen at man enten må få tak i resten i utmark, eller gjøre seg hjelp av månen. Den er full den 10/11. Vi har igjen to fjorkoller, to koller og en kalv. Kollene skal vi spare. Det er flere grunner til å være måteholden med kolleskyting. De er ofte stedbundne. De holder andre dyr i området og de er mødre til kalver som trenger opplæring gjennom sin første vinter. Vi har åpning for å skyte andre kategorier på kollekort. Så får vi se hva vi får til. En merkbar nedgang i stammen vil også tilsi at produksjonsdyra bør overleve denne jakthøsten.

Et oktoberbilde passer vel her? En fin bukk som følger kolla og kalven. 

Nyheter 17/9-11

Skjøt tre ungdyr i dag tidlig. Seks dyr beitet i lag. Liten bukk, kolle, kalv, fjorkolle og to spissbukker. Fikk godt anlegg og la ned fjorkolla og de to spissbukkene. Fine slakt og godt å være i gang.

Nyheter 12/6-11

Er i innspurten når det gjelder husbygginga. Håper å være inne om få uker. 

Ellers har jeg kjørt inn beitepusseren. Seppi SMO 200. Meget godt fornøyd, slår både gras og busker så det står etter. Det er trolig et egnet redskap for bønder som har lagt ned drifta, men som ønsker å holde beiter og mindre atleger fri for attgroing.

Har oppe tre viltkameraer. Ett med videofunksjonen på. Ikke de helt store filmsnuttene, så jeg vurderer å gå over til bildemodus igjen. De to andre kameraene står nå slikt plassert at de skal prøve å fange opp rådyrbukkene, samt hjort som er på vei til innmark. Har bilde av et par småbukker, venter på noe grovere.

Såg et par nye bukkefeiinger i går. Det skal bli spennende å se hva slags bukk det er som har tatt området.

Ellers ble oppskytinga unnagjort i mai. Blir nok mest trening i jaktstillinger samt teste ladninger nå framover. Men først hus.....

Gjessene har fått unger også. Mulig det er ett eller to par som hekker nede ved sjøen her. Ellers så er det så mye gras her at reven ikke er synlig om den streifer i området.

På viltåkeren har de første spirene kommet også. Artig å følge med veksten framover. Og spor etter dyr.

Nyheter 16/4-11

15. april var siste jaktdag på rev. Hadde ei økt på fjellet med lokkefløyta i går kveld, men det var ikke noe å se. Så sluttallet ble 19 rever sesongen 2010/11. Med 17 forrige sesong har det blitt tatt ut en del rev i terrenget. Dette er i hovedsak for å holde predasjonstrykket på småvilt og rådyr lavt. I tillegg, og en viktig faktor, er revejakta en spennende og utfordrende jakt. Jeg har finpusset våpengarderoben mot viltet, samt bruker noe tid til forberedelser i forkant av jaktsesongen. Under jaktsesongen er det å holde åtene attraktive for nye rever. For det kommer hele tiden inn nye rever. 

Av de 19 revene jeg har skutt i år har kanskje 5-6 hatt tilhold i terrenget ved jaktstart. Siden reven er revirhevdende, vil bortfall av revirrev åpne for at andre rever kan ta over området. Slik er det mulig i gode vintre å skyte opp mot, og kanskje over 20 rever på et par åter. Slik sett er det ikke umulig at også kommende sesong kan gi brukbart resultat. Tiden får vise.

Rett nedom nyhuset vårt går det en steingard som har vist seg å være et ledegjerde for trekkende rev. Jeg har så smått begynt å planlegge åteplassering, lys og glugge. Jeg håper å være operativ i den nye glugga når høsten kommer. 

Åtet og jaktbua på fjellet har jeg bestemt meg for å kutte ut. Det har vist seg lite praktisk å få til effektiv jakt der. I tillegg er reven utrolig sky, slik at tallet den frekventerer åtet er ustabilt. Når i tillegg jervebestanden drastisk ble redusert i området våren 2010, ser jeg ikke noe poeng i fjellåtet mer. Nå kan jaktbua på bilhengeren frigjøres til andre jaktmarker:-)

Legger ved et bilde av Tilje og reven:-)

 

Nyheter 1/4-11

Henta ned noen bilder fra viltkameraet i dag. Fikk en skikkelig positiv opplevelse! Stor bukk med hele 14 takker stod på foringsplassen! Dette er en fin avlsbukk som jeg skal passe ekstra godt på! ;-)

Nyheter 25/3-11

Da har jeg fått rifla tilbake fra Sannes Presisjon. Kjøpte ei Sako Vixen .222 rem brukt i jula. Produsert en gang på 60-tallet. Dette er ei legendarisk småviltrifle fra Finland. Har kultstatus blant enkelte. Låskassa er tilpassa kaliberet, noe jeg har som mantra. Og litt derfor havnet denne i mitt våpenskap. Sendte den direkte til Sannes Presisjon på Åndalsnes for utbedringer. Smørbrødlista såg omtrent slik ut: Gjenging for demper, bedding/frilegge løpet, justere avtrekk til 1,0 kg blank, justerbar kolbekam, montering av kikkert, ny/lengre kolbekappe og overhaling av løp. Dette ble meget godt utført!! Tok rifla med på løa og skjøt noen skudd for å ha muligheten til å knipe rev på slutten av jakta. Rifla samla godt med fabrikk. Også tidligere hjemmelada v-max for Fox`n kom ned under 20 mm. Potensialet for å få små grupper er til stede!

Et par bilder:

 

Nyheter 1/2-11

Vært rolig på åtet i det siste. Men, i natt kom det en hann på 7,2 kg. Den fant lever og innvoller, men rakk ikke å nyte måltidet før 110 grs. v-max la den rett ned. Det var nr. 15 denne sesongen. Nr. 14 skjøt jeg på åte i Slemmen. 

Været har snudd, og nå er det bart på innmarka. Det hjelper på for hjorten som holder til her i hopetall. Og det gjør at jeg kan spare inn på foret. Den nyeste atlega er grønn, og hjorten beiter villig på innmarka nå. I tillegg har jeg fellt noe skog til den.

Var og sjekka åtet på fjellet og i dag. Ikke vært aktivitet siden forrige tirsdag. Da var det en rev på åtet. Jerven tror jeg ikke dukker opp. Det har SNO sørget for med hiuttaket sitt i fjorsommer. Se forøvrig Ut i naturen sendt på NRK1 1/2. Det var i fjella rundt her. Sikkert bra for de som driver med sau, men for jegeren er det ikke noe kjekt.

Nyheter 11/1-11

Kl. 0450 peip det i varsleren. I pysjamas bar det opp på loftet hvor jeg fant fram rifla. Såg reven stod nedpå åtet og grov i snøen. Skuddet var enkelt og reven den datt. Tispe på 6,1 kg. Det var rev nr. 13 siden 15. juli.

I kveld fikk jeg telefon fra Mesta, som har ansvaret for fallvilt langs veiene. Det var påkjørt et rådyr i området her, og jeg fikk i oppdrag å hente det, noe jeg takket ja til. I Morkaneset er det en granskog på nedsiden av veien. Det er et attraktivt område for rådyra nå når snøen ligger så tjukk. I fjor ble det påkjørt 5-6 rådyr i området. Vel, på veiskuldra låg det ei fin rå. Synd at slikt skjer. 

Nå har jeg fått rikelig med åte. Nedpå åteplassen ligger det en hjortekalv og en rådyrkalv, i tillegg til alt avskjæret og slakteavfallet jeg har kjørt nedpå tidligere. Oppi skuret her ligger det nå tre trafikkdrepte rådyr. Disse blir åte utover vinteren. Men, jeg hadde sett at disse ikke hadde blitt påkjørt. Det har blitt skutt 7 rådyr i valdet i høst. Jeg vil tro at det blir påkjørt flere før vinteren er over.

Nyheter 18/12-10

I dag skulle vi prøve oss på hjorten for siste gang. Har kort på fjorkolle, men også kalv var aktuelt i dag. Hadde litt trua helt til jeg begynte å gå. Under nysnøen låg det et skarelag som braut. Dermed var det kun postering og driving som var aktuelt. Jonny posterte under høgspenten, mens Janne, Lissi og jeg gikk i mot posten. Jeg gikk øverst og såg ikke noe spor. Slapp meg ned i området til søs, og der var det autostrada av hjortespor. Jonny fikk likevel bare en 6-takker på seg. Da vi returnerte, fant Lissi en død hjortekalv. Såg et par ørner og en del kråkefugler i området, og fikk dermed forklaringen. Jeg dro like godt kalven med meg til innmarka, og Jonny henta scooteren og kjørte den nedpå åtet. Var veldig mye revespor i drevet i dag. Nå spørs det om revene finner åteplassene mer interessant igjen.

Vel, Jonny kommer muligens til å postere ei økt før lillejulaften. Så det er ikke umulig at nr. 11 blir tatt også. Uansett har vi hatt en bra høst. 100 i fellingsprosent og tatt ut mye smått. 

Kalven kunne muligens være offer for påkjørsel. Den ene bakfoten var ikke helt fin. 

 

Nyheter 14/12-10

Da har vi skutt hjort nr. ti på Mork. Ventet å se hjort innpå, da det var barflekker med grønt gras på innmarka. Såg to koller med kalver og litt lenger bort ett enslig dyr. Vi hadde kort på kolle og kvige igjen. Bevisst valg å ta ut spissbukk på kollekortet. Da sparer vi produksjonsdyr, og lar kalven beholde mor si vinteren gjennom. Å skyte kolle fra kalv er en uting. Men enkelte bryr seg mer om å fylle kvota enn å tenke sunn forvaltning. 

Spissbukken fikk ei kule høyt i bogen på 50 m hold. Med Swarovski 2,5-10x56 og ei lita lysglo i korset var det greit å la skuddet gå. Utfordringen er egentlig å vente til dyret står 90 grader mot deg. Bukken gikk rett ned. Ei kolle og kalv fortsatte å beite.....

Har ikke flådd dyret enda. Skal få i gang mørninga først. Nå har vi igjen et kvigekort. Vi får se om vi bruker det. Kanskje vi klarer å ta ut ei lita kvige, event. en kalv.

Det er et låkt føre nå. Har ordnet meg med fri i morra. Men det spørs om det er noe vits i å gå alene oppi lia. Det bråker for mye.

Nyheter 26/11-10

Utsiktsposten på loftet der jeg kikker etter reven. Fin lunk på stua. God utsikt nedover atlega og skogen.

Skytebenken gir stødig anlegg. Avklipte ermer fylt med finsand og stripset igjen. 100-120 m ned til reven som kommer på åtet.

 

Nyheter 15/11-10

Da har jeg satt på åtebelysningen. To tusenmetringer lyser på hvert sitt åte nedom huset. Har fått skutt et par rever den siste uka. En hann på 6,5 kg og ei tispe på 7,0 kg. Sistnevnte traff jeg veldig lavt, og jeg er glad for at jeg bruker varmintkula Hornady V-Max. Den lille 35 grs.-kula plystrer ut i ca. 1070 m/s, og vil forårsake store skader ved treff. Ei helmantelkule ville ha gitt stygg skadeskyting ved samme treffpunkt!

Det ligger litt snø her nå. Ser hjort nedom huset og låven hver kveld. I gårkveld gikk det ei stor kolle med kalv nedom her da jeg skjøt reven. Men store koller og fine kalver ønsker vi å beholde. Vi har igjen kolle og fjorkolle. Satser på et jag eller to snart, og håper vi kan plukke ut en spissbukk på kollekortet. 

Har fått bra trafikk på åtet på fjellet og nå. Skal prøve å knipe et par rever der også denne vinteren.

Nyheter 31/10-10

Fikk bruke søndagen til litt hjortejakt. Gikk opp lia og mot vinden. Smygjakt. Mens jeg satt og spiste rosiner, kom det ei lita kolle rett mot meg. Vinden var litt ekkel da, og etter noen sekunder valgt dyret å dra nedover og vekk fra meg. Jeg hadde ikke rifla klar uansett, så det ble med synet. Artig!

Gikk forbi flere markeringer etter bukkene. Kom meg til et utkikkssted. Veldig sterk vind, og jeg begynte å se på klokka for å komme meg ned igjen. Nedi lia var vinden bedre. Gikk forbi et brunstgrop. Satte meg ned og laga noen hjortelyder. Ikke noe å se. Valget stod mellom å gå mer rett ned og deretter vinkle framover, eller holde samme skråretninga. Valgte det første. Hadde knapt gått i mer enn 5 min. da jeg fikk se ryggen på et dyr ovenfor meg. Ca. 80 m unna. Tar opp kikkerten og ser først ei kolle, så kommer en kalv, og deretter en bukk. Og etter det ser jeg enda et par-tre dyr. Altså har jeg nå 5-6 dyr ovenfor meg. Og en skytbar bukk. Klokka er over 16.00, og det begynner å skymes. Jeg har ikke godt tak på dyrene der jeg er, og må snike meg oppover mot de. Dyra beiter blåbærlyng. Har kanskje kommet meg 20 m oppover da ene kolla plutselig står og ser ned mot meg. Jeg fryser fast. Står lenge. Så løsner kolla på stillinga og tar noen skritt. Jeg tenker at jeg må litt mer opp for å få se dyra bedre. Da stivner blikket på kolla på meg igjen! Nå er det rett før ho får vinden av meg også. Den står skrått opp, og slår nesten rett mot dyra somme tider. Kolla blir usikker og brøler før den drar nårover sammen med kalven. Jeg tar noen få skritt opp til ei bjørk. Den andre kolla med kalven drar andre veien. Jeg står klar med rifla. Der! Bukken skjønner ikke helt hva som foregår og kommer gående inn i ei åpning. Jeg brøler og bukken stopper og snur seg mot meg. Jeg finner siktepunktet mellom frambeina og slipper kula. Bukken drar ut 10-20 m og jeg får se bein i lufta bak noen einer. 

Venter litt før jeg går opp. Kjenner lukta av bukken og får se den ligge bak einene. Det var et godt syn. Det begynner fort å mørkne nå. Vommer uti og venter på drahjelp. Janne og Jonny kommer. Vi får bukken ned til skogsveien og Suzukien gjør resten av jobben. Bukken var mager. Ikke fett på den. 9-takker på ca. 88 kg. Nå har vi igjen kolle og fjorkolle. Jeg skal roe ned litt jakta nå. Men, følg med. ;-)

Nyheter 29/10-10

Har hatt litt datatrøbbel, men nå har jeg muligheten til å oppdatere igjen. 

Det har blitt noen flere hjortefall siden sist. Forrige uke var bra. Det kom snø, i tillegg var det fullmåne. Onsdag 20. okt. skjøt jeg en liten spissbukk. Jeg hadde 8-9 dyr foran meg tidligere på kvelden, men de beitet seg vekk fra der jeg låg. Kom meg opp i et tårn og satt der i halvannen time før hjorten kom innpå. Ventet til den beitet seg inn på ca. 70 m hold. Den gikk rett ned etter at kula slo inn høyt foran ene bogen og ut bak bogen på andre siden. 42 kg er sørgelig lite, men god forvaltning. 

Fredag 22/10 skjøt Jonny en liten 6-takkers bukk på ca. 53 kg. Så små dyr har vi ikke skutt før. Såg ellers en del dyr den natta. Jeg gikk i seng kl. 0400, mens Jonny holdt ut til 0600!

Mandag 25/10 gikk jeg på låven i 22-tida. Da gikk det tre dyr nedom løa. Det kom innpå kolle med kalv senere, og totalt såg jeg tre koller med kalver og ei lita kolle. Da kl. nærmet seg 23.30 forsvant skyene foran månen, og jeg såg hvor det glinset i pelsen på dyra. Ventet til ungkolla beitet seg inn på ca. 25 m før jeg skjøt. Høyt inn og ut bogskudd. Rett ned. 48 kg.

Onsdag 27/10 hadde jeg meg en fridag. Vurderte vinden og tok turen opp på fjellet. 20-30 cm tung snø. Gikk framover elvadalen og satte meg med kikkerten, Zeiss Victory 10x40. Gikk ikke 30 sek før jeg hadde spottet kolle med kalv og en bukk. De står i lia foran meg, men mellom oss er det myr og småskog. knappe 900 m opp til der dyra er. Følger de i kikkerten mens de beiter seg framover lia. Trekken står fint langs lia, så jeg ser det som en mulighet å snike meg inn på dyra. Har kamo, kvit bukse og lysegrå jakke. Bra kombinasjon til jakt i snøkledt bjørkali.
Går opp mot lia mens jeg passer på å ha skog mellom meg og dyra. Kommer meg opp i høyde med der de er. Nå er jeg ca 300 m fra der jeg sist så de. De beitet da jeg slapp de av syne, så jeg har ikke full kontroll. Det går greit å bevege seg i den litt kramme snøen. I tillegg er det lyd av vinden og snøsmeltingen. Beveger meg sakte framover i grei motvind. Men så skjer det noe med vinden. Slår først rett ned og deretter får jeg den som kastevind i ryggen. Er nær på å snu og gå ned igjen. Tenker at når jeg først er oppi der, kan jeg se hvor de tok veien. For jeg er bekymret for at de har fått trekken av meg. Går sakte videre, og vinden er mer stabil igjen. Stopper og knyter ei skolisse som har løsnet. Går litt til. 30-40 cm snø oppi lia. Bjerker som ligger og står skrått. Må finne traseer uten hinder. Så, 40 m framfor meg spretter bukken opp. Har hatt et lege bak ei rotvelte/snøhaug. Han jumper elegant fra meg, har den hele tiden fra meg. Er snar å smågrynte litt, og tar opp lokken fra lomma og lager noen skikkelige gryntelyder. Men bukken er og blir borte. Går litt framover for å se hvor den har hatt leget sitt, og ser samtidig et dyr skrått nedom meg. Avstanden er kanskje 40 m. Dyret er på vakt. Jeg sklir ned bak ei rot og dyret er fortsatt på samme plass. Mye skog mellom oss. I kikkerten ser jeg at pelsen er litt rufsete, så jeg mener det er en kalv. Jeg har grei vind. Jeg sitter godt. Jeg har perfekt anlegg på rota. Nå er det hjorten som må gjøre neste trekk. Det går kanskje 15-20 min. så ser jeg at den begynner å tygge drøv. Roen er opprettet. Det går ikke mange minuttene før den beiter seg 4-5 m framover, og det er nok til at jeg har fin åpning til høyt bogskudd. Kalven går rett ned. Ikke et spark. Jeg ser/hører ikke noe til kolla. Sitter kanskje 10 min og speider. Nei, da er det bare å ta seg ned til kalven og vomme uti. Det går lett å dra den ned til skogsveien, som ender 1,5 km fra skuddfallet. Jeg storkoser meg. Ser på naturen. Tenker at jeg er heldig som kan bruke en onsdag til dette. Bukken var en medium 6-takker. Kolla skyter jeg ikke, selv om vi har kort på den. Nå har vi lagt ned åtte dyr, fire siste uka. Har igjen fjorkolle, kolle og bukk. Følg med!


 

Nyheter 9/10-10

Håvard er i Slemmen på høstferie. Han kom opp til Mork i dag tidlig med kikkert i hånda. Etter litt frokost tok vi turen på kjørbrua for å kikke oppi lia. 30 sek. tok det før vi hadde oppdaget tre koller og to mellomstore bukker! Vi fulgte deres bevegelser en halv time. De la seg etter hvert ned. 

Dette var utg.punktet for jaktdagen. Hva skulle så to mann utrette oppi lia, så høyt at det kun var 2 meters fjellbjørk dyra hadde lagt seg i? Vi diskuterte, vurderte, såg oss ut mulige ruter og lurte veldig på hvordan vinden stod oppi der. Vel, det blir ikke dyr av å stå nede, så vi tok leia opp en bratt bekkedal et stykke fra der dyra lå. Vi ble enige om at Håvard skulle smygjakte ut i høyden der dyra ble spottet, mens jeg kom opp på toppen og gikk forbi dyra og posterte med riktig vind. 

Kort fortalt gikk Håvard seg på kolle og kalv. De reiste seg i bjørkeriset 30 m foran ham, og dro opp og mot meg. Jeg fikk meldingen på radio og var klar som et egg. Hadde funnet meg en god post der jeg hadde kontroll et godt stykke nedom meg og maks 40 m ovenfor meg. Etter et par minutter hørte jeg plutselig dyr i fullt firsprang gjennom bjørkeriset. Snudde meg oppover, satt på kne og ventet. Der kom kolla og kalven. Et lite bukkebrøl - og dyra stoppet på fem-øringen, 15-20 m ovenfor meg. Fant kalven i siktet, men den stod delvis med kolla bak seg. Hold siktetpunktet og ventet de to sekundene det tok før kolla tok ut igjen. Der kom sjansen! I det det ble luft mellom dyra lot jeg skuddet gå. Ei hjemmeladet 165 grs. Woodleigh-kule slo inn lavt i kalven. Den tok ut og mistet raskt fotfestet. Rullet forbi meg og la seg død, 10 m nedom meg. 

Jeg var klar for neste ekvipasje. De kom ikke. Like greit, egentlig. Man skal jo få dyra til gards også. Kalven ble vommet ut, vi spiste matpakka og jobbet oss godt ned til gards. Kalven var liten. +- 20 kg. Den ene klauva var kvit, dermed navnet Kvitsokk. Topp resultat for to ivrige hjortejegere!

Takk for i dag, Håvard!

Nyheter 30/9-10

Ny post ordnet. La inn ei ordre til pappa om en ny flyttbar stol. Hadde sett meg ut ei gran i nerkant av et hogstfelt. Klatra opp og kappet vekk greiner. Opp med stolen og stroppet den fast. God stol, spennende plass. 7 m over bakken:-)

Bolten nederst slås inn i trestammen og tar vekta.

Den store grana er grei å klatre. Stolen sees midt oppi treet.

Nyheter 28/9-10

Ble skutt tre dyr her i helga. Kalv på 19,5 kg, spissbukk på 52 kg og kolle på ca. 62 kg. Jonny ekspederte elegant alle tre lørdag og søndag. Det ble sett noen flere dyr, men det ble ikke stresset mer denne helga. Greit å være i gang. Det er for tiden veldig fint vær her. Kaldt om nettene, men knallsol og klar himmel på dagtid. Månen er nedadgående etter å ha vært full på torsdag. Hadde kolle med kalv rett nedom låven her i 20-tida i kveld. Men jeg hadde nettopp lagt ungene og ville ikke begynne med noe slakting da.

Det er snart høstferie. Satser på et fall eller to i neste uke. Følg med.

Nyheter 24/9-10

Hjortejakta er i gang. Det har ikke blitt jaktet enda i vårt felt. Det har ikke vært særlig mye med dyr å se enda innpå atlegene, og oppi skogen er det for mye lauv. Likevel sitter jeg med en god følelse når det gjelder årets jakt. Med ei kvote på 10 dyr, får vi både utfordringer og spennende opplevelser nå når oktober nærmer seg. Vel, siden vi ikke har noe felt vilt å vise til, kan dere kose dere med noen bilder tatt med viltkameraene i sommer.

 

 

Nyheter 4/8-10

I dag har jeg laget meg bukkebulvan. Den skal brukes til å lokke fram rådyrbukken. Jeg har aldri prøvd denne jaktformen før, men jeg har lest at andre jegere har fått det til. 

Oljebehandlet finerplate, rådyrbukk-blink, saks, stikk- og sirkelsag, noen skruer, litt lim og stiftemaskin var det jeg brukte. Gjort på en time. Her er noen bilder:

Nyheter 6/7-10

Da er jakt-/lekehytta så og si ferdig. Er godt fornøyd med plasseringa og overhøyden jeg får på haugen der den står. Sentralt i forhold til hjort og rådyr som skal beite på innmarka og i formargkålåkrene. Vinduene ble til av campingvognvindu. Hengslet de på med hjelp av en traktorslange. Lydløst. Nå gjenstår det å fjerne et par gamle biler som står bak haugen. Rydde og brenne noe skat skal også gjøres. Da blir det et topp område for naturglade unger:-)

Vel, her er noen bilder.

Nyheter 25/6-10

Hatt noe pc-krøll, men nå er vi på hugget igjen;-)

Legger ut noen bilder av mitt nye jaktprosjekt. En silo ble revet, og deler av denne egnet seg som vegger til et kombinert lekerhus/jakthytte. Brukte noen gamle høgspentstolper slik at hytta kom litt opp fra bakken. Hytta ligger på en liten haug, og er strategisk i forhold til trekk hos hjort som beiter på innmarka. Har de siste dagene laget trapp og malt litt. Får legge inn noen bilder av sluttproduktet senere.

Ellers har de begynt å grave i tomta i dag. Nå er vi i gang med husprosjektet:-)

 

Nyheter 5/5-10

Fikk tak i Hauskens nye demper for 22 lr og .222 rem m.m. Mindre enn salongdemperen A-tec cmm-6. Lett, kort og effektiv. Prøvde et par skudd med den i dag, og den fungerte godt. Både med 22 lr og .222 rem. Skal skyte mer med den når tiden strekker til. Her er et par bilder:

Fra venstre: A-tec tmm-5 (kal. 30), A-tec cmm-6 (kal. 22 lr) og Hausken mini for ulike kal. .224

 

Nyheter 20/4-10

Legger inn noen bilder fra påska. Det ble noen fine turer på fjellet. Ungene syns det er stas. Ellers fikk jeg en rev til den 12/4. Problemet var at den kom seg ned i skogen, og uten snø var det ikke råd å finne den igjen. Vanskelig å si, men middels stor rev. Traff den to ganger med 40 grs. v-max. Utrolig at den kom seg vekk.

 

 

Nyheter 29/3-10

Litt påskenytt. Det har begynt å vårast. Dog kom det noen snøfjon i dag. Men nedpå atlegene har det kommet barflekker som hjortene vet å sette pris på. Var en tur på låven i stad, og såg ca. 35 dyr nedom løa. I tillegg stod det minst 15 ved rundballene. Og da såg jeg ikke mer enn en spissbukk, resten var koller og kalver. Dvs. minst fem dyr til er det oppi granene.

Legger med et bilde som jeg tok her en kveld fra verandaen. Da var det "bare" 14-15 stk. nedpå atlega samtidig.

Nyheter 5/3-10

16 rever har blitt skutt på åtet på Mork nå i vinter. Det er over all forventning. Såg ferske revespor onsdag, så det kan bli flere. Revejakta slutter 15. april. Hadde meg en tur på fjellet i dag for å se etter åtet som ligger der. Først nå, fire måneder etter at jeg la det ut, hadde revene begynt på åtet. 50 kg hjorteavskjær og et påkjørt rådyr ligger i gropa. Det er perfekt tidspunkt, for nå begynner nettene å bli kortere, og mars/april kan gi fastere snø på fjellet. Det kan gi en del rev som kommer inn. Samtidig blir det ikke så lange økter oppi bua. Skal se om jeg får anledning nå snart. Her er et par bilder fra dagen i dag. Åtet ligger mellom de to tållene:

 

Nyheter 26/1-10

Ja, på Mork smeller det titt og ofte. 12 rever har jeg fått til nå. Bra resultat med tanke på at vi skriver januar enda. Åtet på fjellet har ikke reven begynt på enda. Men, med litt tålmod så løsner det vel snart. Jeg setter meg ikke i jaktbua før det er aktivitet på åtet.

Ellers har jeg fått opp ei syningfelle til til måren. Nå har jeg to feller strategisk plassert oppi lia. Får jeg en til er jeg fornøyd. Tilje ble forresten med i dag. Med snødrev i lufta ble det en frisk tur. Vi tok ei kjekspause inne i jaktbua for å få opp humøret igjen:-)

Nyheter 19/12-09

I dag har vi kjørt på plass jaktbua. Skal ha på ei stropp til for å forankre den bedre. Ellers gikk det fint å kjøre den opp. Bua skal nok stå noen uker før det blir full aktivitet på åtet vil jeg tro. Den står 70 m unna åtet.

Ut av låven. Bua veier ikke stort, så frontlesseren egnet seg godt.

Her er bua snart på plass på hengeren.

Festet et kamonett på enden som skal vende mot åtet. Vet ikke om det har noen misjon, men det skader ikke å prøve.

Bilde tatt fra gluggen vendt mot åtet.

Stroppet fast i furua. Skal stroppe litt mer i morra.

Nyheter 15/12-09

Har laga meg ei jaktbu som skal stå på en gammel bilhenger. Skal bruke den på åtejakt på rev/jerv og posteringsplass etter hjort. Skal kjøre den på plass til kommende helg. Det vil nok ta ei lita stund før reven venner seg til det nye innslaget, som skal stå 70 m fra åtet.

Tre glugger og en benk som kan brukes som seng. 

Plexiglass fra campingvogn. Hengslet med gummi fra traktorslange. Tettet rundt med gummi for å hindre trekk inn. Liggeunderlag er stiftet fast i vinduskarmen nede og på sidene for å hindre støy når rifla legges i anlegg.

Liggeunderlag på hele gulvet. Lett å holde rent og tørt, ganske lydløst og god isolering.

Hengeren bua skal skrues fast på.

Tre paller som utgangspunkt. 2,4 m x 1,2 m og 1,65 m innvendig høyde. Tre glugger med utvendig lem som gir skygge i gluggen samt kan lukkes igjen når bua ikke er i bruk.

Nyheter 24/10-09

Nøyaktig 14 dager klarte jeg å holde jaktlysten i sjakk. Anniken og barna reiste til Mosjøen i helga, og dermed var det duket for intens jakting!! 

I går ettermiddag kjørte jeg opp skogsveien og gikk opp mot stolen v/nebbenden. Kikrer litt men ser ikke noe. Kommer meg opp mot stolen ved å gå firbeint. Får bort konturen av menneske da. Stille, eller svak vind hjemover. Litt lettskyet. Ca. 18 begynner det å skymes. Tar fram lokken. Brøler et par ganger og får svar fra bukken oppi skara mellom midt og stornebba. Det blir litt lokk/svar ei 20 min.

Så kommer det en bukk fra skogen nedom Nebbenden. 6-takker. Stiller seg med sida til på 80 m hold! Står og kikker og lukter. Jeg sitter bare å kikrer på den. Så hører jeg litt småbrøling fra Smalifonna. Hører greiner som ruskes. Så hører jeg et dyr som beveger seg ovom meg og heimover mot den andre bukken. Ser plutselig begge bukkene side ved side. Den andre som kom er litt større, men ikke mer enn 8-t. De knuffer vennskaplig og stiller seg opp og kikker. Kommer litt nærmere. Kanskje 60 m unna. Står der lenge. Den minste trekker litt hjemover og etter litt trekker den andre etter. Ser/hører den når jeg klatrer ned. Da er klokka 1920. Utrolig opplevelse. Med bukkekort i lomma. Ble besluttet mens jeg satt der at jeg ikke skulle skyte mer før de andre hadde fått jaktet litt. Forståelig nok.

I dag tok jeg med meg Håvard oppi. Kl. 06 var vi på vei. Håvard posterte ved elva og jeg gikk opp mot Nebbeenden. Glemte kikkerten, noe som hemmer meg mye. I skyminga er kikkert et must. Det lysner litt, og jeg lokker. Får i gang en konsert som varer til 0915!!! Hører en bukk plutselig en del nærmere meg, og får puls som en lottovinner. Men ser ikke noe. Så kommer det tre dyr trekkende forbi meg på 80-100 m. Går rolig over myra. God skuddsjanse. Kolle med kalv og enslig kolle. De trekker oppi til bukkene. Artig opplevelse.

Drar ned og spiser frokost. Kikrer opp dyr høyt i lia der bukkene brølte. Da er planen klar. Håvard og Jonny posterer på toppen i hvert sitt skar mens Janne, Lissi, Lars og jeg skal drive opp. Det er vanskelig å rekapitulere alt, men kort fortalt har jeg aldri opplevd maken til dyreliv! Det ender med at jeg skyter en 6-takker på usle 59 kg, Jonny skyter fjorkolle på 55 kg og en stor hokalv på 34 kg. Kvota er fyllt og vi får dyra ned ved hjelp av atv. Perfekt dag og alle dyra fikk skutt av rygg og datt rett ned. Vi skjøt dette: kalv, kalv, fjorkolle, fjorkolle, spissbukk, spissbukk, kolle, kolle, bukk, bukk og bukk.

Nå har vi bare elg igjen. Følg med...:-)  

Nyheter 10/10-09

Gikk ut i natt kl. 0030 og fikk se kolle med kalv, mulig spissbukk og en stor bukk. Han brøla og huserte, jaga spissbukken og var i skikkelig brunst. Denne bukken var stor. Jeg syns han var nær den jeg skjøt forrige søndag på 130 kg. Jeg hadde han i fin posisjon med den røde dotten i kikkerten. Hadde sikringa av også. Men noe gjorde at jeg holdt igjen. Hadde ingen som kunne være med å hjelpe meg med dyret, så da ble det bare med skuen. En fantastisk stor og fin bukk var det. 

Vel, kl. 0200 gikk jeg og la meg og satte vekkerklokka på 0500. Det var skytelys hele natta, og om morgenen er det enklere å skyte. Det går mot dag og et eventuelt ettersøk vil kunne iverksettes tidligere. En godt truffet bukk kan fort stikke vekk i skogen, og da hjelper det ikke med annet enn hund.

Kom på løa litt før 0600. Ikke et dyr å se. Litt nåravind og klar og fin luft med stjerner og en sterk halvstor måne. Plutselig var det en lyd som fanget interessen min. Var det et bukkebrøl? Jo, en gang til og det kom fra bak Spretthaugen. Satt avslappet og fulgte med i retninga, og såmenn kom det ikke et dyr gående fra der brølet lød. Det var en voksen bukk som kom gryntende mot meg. Ikke den samme som i natt, men godt voksen var denne også. Ventet til han var kommet nær nok og stod med breisida til. Slapp skuddet og hørte klasket i det jeg traff. Visste jeg hadde godt avtrekk og fulgte bukkens utras som endte i fall etter vel 100 m. Satt og siktet på den i tilfelle den ville prøve seg opp igjen. Men bukken var truffet høyt i lungene bak bogen og hadde ikke mer å gi. Den veide 98 kg og var i godt hold. 9 takker. Krone i ene toppen. 

Ringte Janne kl. 0630. Som nyutdannet jeger mente jeg det var på sin plass med litt "praksis". Ho var til god hjelp og sammen fikk vi bukken på slaktebenken og gjort jobben. 

Nå har vi igjen fritt ungdyr og kolle + voksent ekstradyr. Jakttiden er lang enda, og jeg kommer til å trappe ned ei stund nå. Kan heller bruke litt tid etter en elg visst jeg får tid.

Følg med! :-)

Nyheter 7/10-09

Fullmåne og mye dyr. Det har blitt ei veldig effektiv jakt de siste dagene. I forgårs hadde både jeg og Jonny fem dyr foran oss. Bukk i hver flokk. Jeg hadde skuddmulighet, men lot vente i frykt for at det datt to samtidig. Det endte med null.... Vel, i tillegg fikk jeg se ei kolle som var skadd. Ho gikk litt for seg selv, og de andre dyra skvatt hver gang ho gikk noen skritt. Det såg ut til at den manglet en del på ene bakfoten. Vi bestemte oss for å ta den, men sjansen uteble. I dag klaffet det derimot. Jonny hadde 12 dyr foran seg. Jeg hadde først 6 dyr, men bare koller og yngre dyr. Den skadde kolla såg jeg ikke. Da Jonny skjøt gikk det ikke så lenge før dyra hadde gått av. Jeg gikk da bort på ei anna atlege, og hvem andre enn den skadde kolla gikk der. Fikk skutt den og da viste det seg at den manglet et godt stykke av høyre bakfot. Ho hadde ikke kalv, og det var nok på sin plass å få tatt ho ut. Den vil ikke bli brukt av vår kvote, og viltnemda vil ta seg av slaktet. 

Det betyr at vi har igjen fritt ungdyr, kolle, bukk + ekstradyr som skal være et voksent dyr. I tillegg har vi elg. Vi har sjelden opplevd å se så mye dyr i oktober i feltet vårt. Jeg tror den tidlige snøen som kom i fjellet har fått dyra ned. 

Følg med videre:-)

 

Nyheter 4/10-09

Gikk på løa litt før 0500. Da såg jeg to koller med kalv og et stort dyr nedom saga. Gikk inn igjen og hadde på meg varmere klær. Fullmånen var bak et skydekke, men det var lyst og god sikt likevel. Da jeg kom meg på løa igjen hadde bukken lagt seg ned rett nedom saga. Oppi kålåkeren beitet det et rådyr. Bukken var grov og hadde et mektig gevir. Kollene som beitet rundt han ble små. Etter kanskje 30 min kom det et dyr til innpå nedenfra. Da brøla bukken og reiste seg. Sparka i marka og grov geviret nedi. Så tok han seg noen jag etter de andre dyra. Satte de på plass. Brøla relativt forsiktig for å være så stor. Men det trenger ikke være sammenheng der. Vinden, som tidligere stod fint mot meg, hadde stilna og et par dyr hadde kommet mye nærmere. Jeg fryktet at siget nedover ville avsløre meg, men heldigvis ville bukken samle flokken og tok dermed en runde og kom opp mot løa rimelig nærme. Kanskje 50 m. Det var tydelig at han ville nårover, så da han stoppet opp igjen var jeg rask til å finne et godt siktepunkt og trakk av. Hørte klasket av Woodleighkula. Bukken datt rett ned. Atlega tømtes for dyr, og igjen låg det store dyret. Jeg hadde den i sikte og etter litt syns jeg den begynte å sparke for mye med bakbeina. Ankra den med et skudd til. Unødvendig såg jeg, men det var etter at jeg hadde flådd den. Kula hadde gått inn over bogen og tatt rygg/nakke.

Bukken ble kontrollveid til 130 kg. Lange takker. Krone. Manglet issetakkene, så totalt 10. 

I dag kjørte Jonny og Lars opp til elva. Janne gikk ut Willaveien, Anniken fra Sessan og jeg lengst opp. Jeg tok ut ei kolle med kalv på ca. 40 m hold nedom bytføra. De dro fram og opp. Etter ei stund small det ved elva. Lars hadde fått to koller med kalver på seg og tok en kalv på 25,5 kg. Det ble et bra jag og vi var godt fornøyd med turen både menn og kvinner. Anniken og jeg gikk oss på tre rådyr på Akselryggen. 10 m hold. 

Om to dager skal Janne og Anniken ta jegerprøveeksamen. Det er kjekt at også kvinnene blir med oppi lia under jakta!

 

Nyheter 2/10-09

Da er to nye dyr skutt. Kjørte på Røra 17.45. Skulle bare se etter spor. Tok likevel med rifla. Gikk hjemover litt ovai Lialøa. Fikk se ei kolle som låg 40 m framom meg. Snøføre. Satte meg ned og vurderte ho i minst 20 min. Tok sikte på overgangen nakke/rygg og trakk av. Satt med reim og anlegg på begge knær. Ho tok kveld med en gang. Dro ho ned til skogsveien og Lars kom med pickupen og hjalp meg med slaktinga. Det var ei kolle på 63 kg. Den hadde ikke melk eller kalv. Gikk dyr utpå atlega da vi holdt på med slaktinga. Jonny skjøt en liten spissbukk på 39 kg senere på kvelden. Måneskinn og kort hold. Dyret er "skrapdyr" og går som kalv på kvota. Da har vi igjen kalv, spissbukk, fritt ungdyr, kolle, bukk og bukk. 

Blir nok en tur oppi lia i morgen også. Det ligger snø på Røra, og sjansene for sporjakt og event. kikkertjakt kan være store. Vi har elg på kvota også, og han dukker neppe opp innpå atlega.....  

 

 Nyheter 19/09-09

Mer dyr å se innpå nå. Kom meg på løa kl. 05.30 i dag. Låg/gikk åtte dyr nårai løa. Dyra var rolige, men det var noe med måten de opptrådte da alle hadde reist seg som gjorde at jeg fikk bange anelser. Kollene jaget ungdyra rundt litt før hele flokken forduftet. Satt litt til og da kom ei kolle med kalv tilbake. De forsvant ned mot nederste åkeren. Jeg valgte å snike meg opp til skogkanten og kom meg opp i stolen ved revehuset. Da gikk seks dyr og beitet nårai saga. Men de hadde retning oppi skogen. Fant meg raskt ei lita kolle og tok den. Rett ned. Da forsvant de andre. 

Det var ei fjorkolle på 51 kg. Topp å begynne med det erfaringsmessig vanskeligste kortet. Senere i jakta er det verre å skille disse fra voksne koller. Spesielt i utmarka. Jonny hadde et par dyr innpå hos seg, men han fikk ikke skikkelig skuddsjanse på de. Likevel er vi godt fornøyd med å være i gang.

I dag tok vi oss en tur på fjellet i finværet. Ungene og Lissi hadde det veldig kjekt, og vi voksne koste oss i sola. Superlørdag!!!

 

Nyheter 15/09-09

Jakta hjorten/elgen er i gang. Har ikke hatt anledning til å være oppi skogen enda. Eller, det stemmer ikke helt, fikk sneket meg til to timer søndagsettermiddag. Vindstille og vanskelige forhold for smyging.

Har hatt litt flere økter ved innmarka. Sjeldent lite å se for tiden. Dyra er få og kommer ikke innpå før det er mørkt. Jeg kan ikke huske å ha opplevd slik tørke tidligere. Mulig det er godt med mat oppi enda, men de som benytter atlega er utrolig slu. Vel, det byr seg sikkert en sjanse snart.

Lite jakting hele valdet sett under ett har jeg inntrykk av. Vet Tommy skjøt en kalv på 26 kg. søndagskvelden. På Mittet har de skutt bukk, kolle, kolle, kvige, kvige og en kalv. Pluss en skral elgkalv på 33 kg!

Skal komme med nytt visst det skjer noe på jakfronten. I dag var det forresten knakende fint. Tok med meg Tilje frampå myra. Ordnet oss mat med primus og koset oss ved elva. Topp pappapermdag.

Nyheter 10/08-09

På tide å oppdatere litt. Limer inn redigert tekst fra jaktloggen min som nå omfatter 125 sider word.

10. august 2009:

Bukkefall. På åkeren bak spretthaugen gikk det ei rå og to kalver kl. 22 i kveld. Kom meg opp i nystolen ved revehuset. 22.30 kom det en fin 6-takker. Haltet. Datt rett ned med Tikka Sporter .308w og woodleigh 165 grs. 112 m hold. Stenger på 26 cm. Verstøkte den og råa i dag tidlig kl. 0500. Har ikke sett bukken i år, men markeringene var der. Har også kikket etter gammel-erik i slemmen. Han er der et sted, men etter parring går han i skjul. Rådyrstammen er bra i år. Rå med to kalver bak spretthaugen. Rå med to kalver nedi brøte/løa til Hans. Rå med tre kalver oppi Geilien/ ovai Hendset og mulig rå med en kalv i Slemmen.

Såg 8 hjorter nedom løa til Hans i går kveld. Kl. 23.00 I kveld gikk det ei stor kolle og en liten spissbukk utai bekken til Hans. Kl. 21.30

Hans gjødslet tidlig og mye. Han har høyt og tett gras. Jeg har ikke gjødslet tidligere i år, men kjørte på en storsekk rett før helga. Graset var tynt og pistretet. Håper det blir bra etter 2. slåtten.

NB! Janne og Anniken driver og tar jegerprøven. Passer bra siden vi har flyttet hjem igjen nå i sommer…

 

PÅSKEN 2009

Lørdag 4/4: Kjørte til Oddvar kl. 17.00 Da var det 30-40 grågjess nedom løa. Sneik meg nedom og skjøt ei på 3,25 kg. Hvitryggspett trommet på stolpen ved huset. Tok bilde av den.

Kl. 2000 gikk jeg og Per Kristian ned på brøtkanten for å lokke rev. Vinden stod nedover. Lokket i 20 min. men såg bare ei havørn som kom seilende. Da jeg skulle gi meg fikk jeg se et rådyr som stod 40 m nårai meg. Så hoppet den nedover brøtet. En stor bukk med fint gevir. Bast. Dro nårover da den fikk været av meg. Lokket også ei økt oppi hogstfeltet i Slemmen. Såg ikke noe.

Kl. 23.30 satt jeg på verandaen. Såg noe nedpå atlega i skyggen av lyset. Rev! Gikk inn og ladet rifla. Reven var på leit etter skalker. Bare 40 m nedom huset tok den kvelden. Rett ned. Hannrev på 6,9 kg. 45 min senere dukker nr. to opp omtrent på samme plass. Stod litt skrått da jeg skjøt og kula sneiet høyt over bogen. Hørte jeg traff men såg den sprang. Fant den i bekken i dag. Hadde sprunget 50 m. Tispe på 6,3 kg. Det er viktig å ikke hente inn rever som er skutt. Såg ellers to hjorter nedom løa (mulig bukker) og minst to oppe ved rundballene.

 

Mandag 6/4:

Var på setra med pulk og full pakke. Såg en del spor, blant annet elg som hadde krysset myra. Kl. 17 kjørte jeg meg en tur til Oddvar. Mye gås nedom løa. Skjøt ei. Prøvde meg på ei som satt lenger inn også, men det ble bom.

I kveld kl. 2245 kjørte jeg meg en tur og lyste. Hjort over alt. Rådyrbukk og to råer på Hauo og to rådyr nedom løa i Slemmen. Fire-fem hjorter ved rundballen oppi beitet der.

 

Låg på setra fra tirs til onsdag. Det hadde krysset elg om natta over på vår side.

Skjærtorsdag var vi i fjøra og satte garn og steikte pannekake på bål. Fikk satt på Chrysleren 3,5 hk på Silver Vikingen. Startet og gikk godt. Farfar og Oldefar kjøpte den i lag for 1000 kr av Fiskevegnbutikken i Molde i 1960. Det var en mann som kom kjørende og stoppet hos Olaf utai. Oldefar holdt på å slakte der da. Prøvde å lokke rev fra stolen ved elva, men vinden var feil, og jeg så ikke noe.

Da jeg kjørte ned igjen kl. 21, gikk det to rådyr nedi Haustykka, mulig rå og kalv eller to kalver. Nedom husa på Hauo gikk det fire rådyr. En bra bukk og tre uten synlig gevir. Kjørte en tur kl. 2330, og da gikk det sju dyr nedom løa til Hans, to oppi Geilen og fire ovai husa i Slemmen. Bare koller og kalver.

 

Nyheter 22/04-09

 

Onsdag 1/4 peip det i varsleren kl. 0500. Opp på loftet. To rever var ved åtet nårai løa. Brukte lang tid på å få opp vinduet, og i mens hadde en av revene trukket bort. Da jeg skulle sikte inn den som var igjen kom det en spissbukk og jaget den nårover. Fire-fem hjorter sprang etter den!

Lørdag 4/4: Kjørte til Oddvar Sandnes kl. 17.00 Da var det 30-40 grågjess nedom løa. Sneik meg nedom og skjøt ei på 3,25 kg. Hvitryggspett trommet på stolpen ved huset. Tok bilde av den.

Kl. 2000 gikk jeg og Per Kristian ned på brøtkanten for å lokke rev. Vinden stod nedover. Lokket i 20 min. men såg bare ei havørn som kom seilende. Da jeg skulle gi meg fikk jeg se et rådyr som stod 40 m nårai meg. Så hoppet den nedover brøtet. En stor bukk med fint gevir. Bast. Dro nårover da den fikk været av meg. Lokket også ei økt oppi hogstfeltet i Slemmen. Såg ikke noe.

Søndag 5/4:

Kl. 23.30 satt jeg på verandaen. Såg noe nedpå atlega i skyggen av lyset. Rev! Gikk inn og ladet rifla. Reven var på leit etter skalker. Bare 40 m nedom huset tok den kvelden. Rett ned. Hannrev på 6,9 kg. 45 min senere dukker nr. to opp omtrent på samme plass. Stod litt skrått da jeg skjøt og kula sneiet høyt over bogen. Hørte jeg traff men såg den sprang. Fant den i bekken i dag. Hadde sprunget 50 m. Tispe på 6,3 kg. Det er viktig å ikke hente inn rever som er skutt. Såg ellers to hjorter nedom løa (mulig bukker) og minst to oppe ved rundballene.

  Mandag 6/4:

Var på setra med pulk og full pakke. Såg en del spor, blant annet elg som hadde krysset myra. Kl. 17 kjørte jeg meg en tur til Oddvar Sandnes. Mye gås nedom løa. Skjøt ei.

Kl. 2245 kjørte jeg meg en tur og lyste. Hjort over alt. Rådyrbukk og to råer på Hauo og to rådyr nedom løa i Slemmen. Fire-fem hjorter ved rundballen oppi beitet der.

Låg på setra fra tirs til onsdag. Det hadde krysset elg om natta over på vår side. 

Skjøt ei gås hos Oddvar om kvelden.

Skjærtorsdag var vi i fjøra og satte garn og steikte pannekake på bål. Fikk satt på Chrysleren 3,5 hk på Silver Vikingen. Startet og gikk godt. Farfar og Oldefar kjøpte den i lag for 1000 kr av Fiskevegnbutikken i Molde i 1960. Det var en mann som kom kjørende og stoppet hos Olaf utai. Oldefar holdt på å slakte der da. 

Prøvde å lokke rev fra stolen ved elva, men vinden var feil, og jeg så ikke noe.

Da jeg kjørte ned igjen kl. 21, gikk det to rådyr nedi Haustykka, mulig rå og kalv eller to kalver. Nedom husa på Hauo gikk det fire rådyr. En bra bukk og tre uten synlig gevir. Kjørte en tur kl. 2330, og da gikk det sju dyr nedom løa til Hans, to oppi Geilen og fire ovai husa i Slemmen. Bare koller og kalver.

(Det som er skrevet denne gangen er klippet fra jaktloggen min, som forøvrig nå nærmer seg 130 sider i word)

 

 

Nyheter 26/03-09

Lenge siden jeg har tatt meg tid til å skrive her, ser jeg. Hva skal jeg si? Tilje og Amalie vokser på hver sin måte. Vi har det veldig kjekt sammen, alle fire. Overskudd er et fremmedord, men jeg satser på at det blir "likar" når våren kommer.

Revejakta har stoppet helt opp. Har sett en rev et par ganger, men den skyr nesten åtet, så det blir nok med de tre jeg har skutt denne sesongen. Har dog en liten forhåpning om å ta ut en stor en som jeg tror er sjefen i terrenget. Satser på at den er sulten nå de siste 14 dagene før jaktslutt. Ellers så har jeg hatt besøk av kongeørn på åtet den siste tiden. En prektig fugl!

Hjorten er også sulten, men har fått rikelig med silo i vinter. Kjørte ut den første ballen tidlig i desember, og etterfylt med nye etter hvert. Har totalt kjørt ut fem rundballer. På viltkameraet har jeg fått bilder av flere dyr jeg ikke har sett med egne øyne. Har lagt ut mange, men på langt nær alle bildene fra foringsplassen. Kan bli kjedelig å se at de står og spiser hele tiden. 

Nå har jeg flyttet viltkameraet til atlegekanten jeg hadde det stående i fjorvår. En godt brukt sti kan lede en del hjorter foran kameraet. Kanskje det blir rådyr på bildene også. Såg ett rådyr den dagen jeg flyttet kameraet. 

Ellers så har pappa og jeg investert i ATV. Polaris Sportsman 500. Den tar seg godt fram. Blir vel beltekit til vinteren, satser vi på. 

Nyheter 17/12-08

Hurra! 11. desember kl. 18 kom Tilje til verden. 3625 gram og 51 cm lang. Ei nydelig jente har vi fått i julegave! Ho har matlyst og sovehjerte. Amalie er veldig stolt og snill storesøster!

Jeg skal ta med meg Amalie på juletrejakt på Mork en av de nærmeste dagene. Satser på ei overnatting, og dermed gluggjakt på rev også. 

Totalt ble det skutt 54 dyr i valdet. 83 ble fellingsprosenten. Jakta ble ikke forlenga til jul. En god nyhet for både jegere og hjort.

 

Nyheter 30/11-08

Hjortejakta over for i år. Fikk 9 av 10 dyr. Meget godt fornøyd. Kunne skutt flere enn en kalv i dag tidlig, men hadde kun spissbukk på kvota igjen, og de er det få av i år. I valdet ble det skutt en stor overvekt av bukkekalver i fjor. Og da blir det ikke mange spissbukker året etter. 

Var oppe kl. 0400 i natt og såg 5-6 dyr nedom løa. Oppe igjen kl. 0630. Da gikk jeg inn på løa. Fin vindretning. Hørte dyra gikk og beita 50-60 m fra skyteskåret. Da nattsynet var på topp igjen såg jeg 7 dyr. Men det var veldig mørkt. Det var to voksne bukker, to koller med kalv og en ukjent. Etter hvert fikk jeg sett meg ut en kalv. Da den stod fint til small det. Hørte treffet. Litt springing og så stille igjen. To dyr er vekk, mens resten av dyra står og kikker seg rundt. Så begynner de å beite igjen. Også kolla. Kalven fikk treffet høyt i ryggen og gikk rett ned. Holdet var ca. 55-60 m. Satt en stund uten at de såg ut til å ville forlate innmarka. Først da vi skulle hente kalven, sprang dyra. Hokalv på 26 kg. 

Oppsummert har vi skutt kalv, kalv, kalv, fjorkolle, fjorkolle, kolle, bukk, bukk, bukk. 5 hanndyr og 4 hodyr. Det er opp mot optimal forvaltning for oss. Ser gjerne at det går enda flere voksne koller i området. 

Har ikke fått rapport for total felling i valdet, men jeg tror vi kommer over 80% i fellingsprosent. Kvota er 65 dyr. 

Nå har jeg skutt inn riflene med reveammunisjon og satt på lyset mot åtene. Skal bli godt å kunne ta en tur hjemover og ligge og vente på at åtevarsleren skal pipe. 

Nå er det ikke mange dagene før barn nr. to kommer. Termin er 16. desember. Vi vet ikke hva det blir enda. Må ha denne spenninga også. Amalie gleder seg til å bli storesøster.

Nyheter 22/11-08

Ja da nærmer det seg jaktslutt. I går kveld datt det to dyr i feltet vårt. En fin 10-takker på 75 kg skjøt Håvard. Den kom tidlig inn på innmarka. Et par timer senere skjøt Jonny ei fjorkolle på 44 kg. Da har vi igjen to dyr i feltet. Begge er spissbukker. Vi kommer til å skyte kalv på disse kortene om vi får sjansen. Det har vært få observasjoner av spissbukker i terrenget i høst.

Ellers begynner det å fylles opp for de fleste feltene. Tror valdet kommer bra ut av det resultatmessig i år. Det har vært en del hjort å se i terrenget, men forholdene har ikke vært de enkleste i år. Skal en tur inn i fjoran kommende helg. Får satse på at det er snø og hjort der enda da. Uansett har vi fått 8 av 10. 80  i fellingsprosent er brukbart.

Nyheter 6/11-08

 

Helga 30.okt.-2. nov:

Kom seint hjem fredagskvelden. Såg mange dyr om kvelden. I tillegg var det snø på atlegene. Dette skulle bli ei god jakthelg.

1/11: Satte vekkeren på 05.00 Snø på Mork. Men kjølta har gjort den til skare. Jonny har kikret opp tre dyr ned i bekkadalen min. Han sier det ligger et voksent dyr nedom løa si. Jeg ser ikke dyra nedom meg. Vi blir enige om at Jonny skal skyte dyret fra vinduet pga skaren. Dyret ligger lenge selv om de andre har trekt av. Den brøler. Ca. 06.30 reiser bukken seg og Jonny skyter den. Mens vi står der i 7-tida ved bukken og prater hører jeg dyr som spring i skaren. Ser to dyr som kommer ovenfra og drar nedi skogen. Jeg går på løa for å kikre. Ca kl 0800 hører jeg dyr i skaren nedi Brøtet. Så kommer det en rev opp mot saga. Vinkler opp mot åtet. Skyter den med Tikkan når den stopper opp på 80 m. Hann på 6,4 kg. Woodleighkula river skikkelig opp reven.  Bukken har 15 takker! Fire i ene krona og antydning til fem i den andre. Ene takken knekt. Ikke fett på kroppen. Sliten etter brunsten. Veier ca. 105 kg. Lite med tanke på det grove geviret.

Etter slakting kommer Hans og Håvard. Andreas og Hans skal gå neset. Jeg posterer som bakpost i Brøtet. Hans og Andreas går gamleveien og deretter utover. Hans ser mye spor nedom brøtet. Så tar Andreas ut dyr. Jeg hører veldig dårlig de det sier på radioen. Venter spent på lyden av dyr som springer i skaren nårover. Det kommer ei rå opp og stiller seg opp nedom Håvard. Kalvene kommer opp lenger ut. En rev kommer. Ikke mer dyr å se.

Så går vi et jag nedi beitet i Slemmen. Jonny har kjørt skogsveien med ATV og sett mange spor ned med bare noen få opp igjen. Jeg sitter ved den nederste overgangen og Jonny oppi skogsveien. Andreas og Håvard går ut ved sommerfjøsen. Håvard ser et rådyr. Ellers kommer de for høyt og vi ser ingen ting. Vinden snur og det blir mildere. Jeg går på løa 17.30. Ganske skymt men fortsatt snø. Kl. 18.00 kommer kolle og en kalv innpå og deretter et enslig dyr. Kalven dier mor si og legger seg nedom saga. Dyra beiter seg utover. Ca. 18.30 bestemmer jeg meg for å prøve med på det enslige dyret som ser ut som et fjordyr. Det går nederst av de tre. Kolla og kalven går rett nårai løa og får sikkert veret av meg for de drar nårover mot saga. Ungdyret blir urolig men beiter fortsatt. Når det vinkler oppover er det like før det trekker av, tenker jeg og lar kula gå. Sikter høyt. Blir litt blendet av lysglimtet og ser ikke noe men hører at kula treffer og at noe springer. Så er alt stilt. Finner fjorkolla som har rast ut 50 m før den la seg. Litt over 19.00 kommer det innpå et dyr igjen nedom saga. Det er en voksen bukk. Vi drar hjem og slakter ei fjorkolle på 54 kg. Men kan det være ei lita 2,5 års kolle? Har ikke kalv/melk, så det er greit. Kula har truffet høyt i bogen på vei inn og hadde den gått to cm høyere hadde jeg tatt ryggen. Likevel et godt treff. Skuddholdet var ca. 60-70 m. Woodleigh 165 grs. Ladet til 820 m/s fungerer fint.

Senere på kvelden ser jeg en storbukken og ei kolle nedom løa. Ellers ikke noe. Om morgenen har snøen reist. SV vind og regn. Vi ser ikke noe dyr innpå. Håvard såg kolle med kalv ovai veien om natta. Om morgenen ser han en rev.

Søndagsmorgenen kjører Jonny på Røra og vi tre andre skal gå Slemmelia. Jeg går øverst ca. 200 m nedom bytføra. Etter hvert en del spor i snøen når jeg kommer nedom skaret. Håvard går seg på en stor bukk. Jeg kommer til myra inni skogen og da jeg er i nerkant, ser jeg et dyr som vinkler framover 100 m ovai meg. En mellomstor bukk. Jeg går opp og følger sporene noen hundre meter før jeg finner ut at den ikke vinkler nedover mot elva. Jeg har trekken i ryggen når jeg går framover nedom Nebbeenden. Vinden står ellers inn fjorden. Jeg snur og går nedover. Går meg på en spissbukk som står 80 m nedom meg. Den tar nedover mot elva. Jeg får se den på nytt. Da står den og ser opp mot meg. Jeg har en skuddsjanse, men før jeg får godt anlegg drar den videre nedover. Andreas støkker den mot Jonny og da kommer den i full fart rett mot posten og under treet. Det blir ikke noe god skuddsjanse og bukken drar framover langs elva. Når vi går ned igjen, smeller det ved det første granfeltet. Jonny har sett ei kolle med kalv og skyter kalven. Håvard hørte han tok ut dyr like før elva. Dette kan være disse dyrene som har dratt nedover. Nå har vi igjen spissbukk og fjorkolle. Hendset har igjen frikortet og spissbukken. Om knappe 14 dager er det fullmåne…….

 

 

  Nyheter 27/10-08

Fredag 17.10: Kommer til Mork kl. 22. Hører bukkebrøl og den er rett nårai løa mi. Har hatt Tikkan hos Petter og har ikke skutt den inn igjen. Sitter på løa med kikkert og ser en voksen bukk sammen med ei kolle. De står 40-50 m nårai løa og bukken brøler i ett sett. Månen gjør at dyra kaster skygger. En bukk oppi lia brøler av og til. Den nedpå brøler hele tida. Legger seg ned men fortsetter med brølinga. Jeg går inn og henter Winchesteren med Nikonsiktet på. Vil prøve å se om jeg kan bruke "dagbørsa" siden månen er så lys. Da jeg er tilbake har bukken vært en tur nårai Spretthaugen. To dyr nedpå rett nedom saga. To rett ovai røsa. Så kommer bukken halsende og brøler. Det er minst fem dyr innpå, men maks en kalv. Så drar bukken med seg dyra nårover når Jonny kommer 23.30 Jeg går på løa at kl. 01 og sitter til 0300. Når jeg kommer innpå går det ett enslig dyr mellom løa og saga. Bukken brøler nårai saga. Det enslige dyret har bra nakke og er en bukk av mellomstor størrelse. Så kommer brøleren og jager den andre utover. Ser den ikke igjen. Rett før 0300 kommer to dyr fra ovai saga. Den første er en bukk og den stopper ved bekken nedom huset. Det andre står rett nedom løa. Så blir de støkt av noe og drar nårover. Da får jeg se at det er tre dyr. Månen blir svakere. Legger meg med vekkeren på 0600. Da jeg står på kjøkkenet kl. 0630 er det bra lyst pga. månen. Så smeller det. Jonny har sittet på løa si og hørt bukken brøle rett nårai løa. Bukken står nedom rundballene og ei kolle lenger ned. Bukken får ei kule høyt i bogen som tar ryggen. Da kommer ei kolle til springende ovaifra. De beiter videre da bukken ligger urørlig. Jonny vurderer minst ei som fjorkolle men rekker ikke å skyte da mobilen piper…..

Bukken har ti takker. Fint gevir. Veier 88 kg. Ikke noe i vomma og ikke fett på kroppen. Flere skader som tyder på at den har vært i kamp. 

Om dagen sitter Jonny og Lars ved elva. Håvard, Andreas og jeg går fra Akselryggen og utover. Jeg går øverst og vinkler opp mot Bytføra men 100 m. Lavere. Veldig fint terreng der!!! Lissi er med og rett før Nebbeenden tar vi ut kolle med kalv som vinkler opp og nårover forbi oss. 80-100 m men en del skog gjør at skudd er umulig. Ser ikke mer. Etter mat går Andreas, Jonny og Lars fram til setra mens Håvard og jeg posterer ovai Smalifonna. Svak vind men ellers veldig fint vær. Ingen dyr blir tatt ut. Om kvelden i 22-23 tida ser jeg minst fem dyr nedom løa. De samler seg plutselig og drar ned i neset og nårover.

Søndag kikrer jeg oppi lia i 10-tida. Får se tre dyr ovai rabban. Spissbukk og to koller. De legger seg ned rett nedom et sva ut og nedai vimpelen. Jonny smyger opp ovai Skomsura. Tar ut et dyr der. Kommer stille ned ovai svaet men det viser seg at dyra har trekt vekk. Hadde ikke kikkerten på de hele tida….. Jonny ser en del spor på den øverste skogsveien. Noe trakk på den nederste legda.

 

Helga 23.-26./10.

Såg da flere dyr om kvelden. Deriblant en bukk. Det gikk ei kolle med kalv og kolle, kalv og fjorkolle ved staurhuset. Om morgenen lørdag satt jeg på løa. Ca. 0700 kom det innpå to dyr nedom løa. De var vanskelig å se, og da en bil kom kjørende trakk de nårover. Da såg jeg det var to koller, den ene ei fjorkolle. Senere på dagen gikk jeg opp på Skomsura og når-oppover mot fjorspennet. Noen leger oppi lia ovai Skomsura. Lite spor på stien. Men oppå første legda var det bra med trakk. Vinden stod utover, men veldig skiftende. Jonny kikret opp i lia, men såg ikke noe. Jeg gikk på Nebba og kikra ned i Slemmelia. Ikke noe å se. Jonny kjørte ATV på Røra og posterte ved elva. Jeg gikk ned, men tok ikke ut dyr. Om kvelden kom det ikke noe innpå. Hans satt på løa si. Siden natta er så lang nå kommer det ikke dyr innpå før det er mørkt.

Lørdagskvelden gikk det flere dyr innpå. Koller, kalver og tre bukker såg jeg.

Søndagsmorgenen var jeg på løa 6. Kl. 0655 såg jeg to dyr nedom løa. Utrolig vanskelig å se med skog i bakgrunn. De beitet mot røsa, og det lignet kolle med kalv. Skulle finne dyra med riflekikkerten, men da var de vekk. Sikkert trekken av meg. Må ordne tettere post. Bommet ellers på en rev som kom luskende kl. 0800. Hadde ikke rigget til stolen som jeg sitter i, så anlegget ble heller dårlig.

Gikk oppi beitet i Slemmen. Vanskelig vind. Lite spor ellers, men en del rådyrskit.

Kjørte opp i siste svingen og krysset opp og mot elva. Lite spor. Kikret oppunder storsvaet. Gikk meg på ferske elgskit ovai lialøa.

Ingbjørn har sett to storbukker sloss på atlega si. I 20 min. Holdt på å komme over panseret. Ellers har det vært mye brøling på Ytremittet.

Erfaring sier at det vil bli mer aktivitet i området etter brunsten. Så når vi nå kommer til november håper jeg at det vil bli mer å se. Men vi må bli bedre på å finne tid til å jakte sammen.

 

  Nyheter 14/10-08

Dette går trått! Riktignok har vi lagt ned ei kolle og en fin kalv, men etter det har hjortene vist en adferd som jeg ikke har opplevd maken til før. Innpå akkurat sent nok til at man kan se de men sent nok til at jeg ikke vil skyte. Hadde nok kunnet tatt et dyr som kom veldig når posten her en kveld, men da ville jeg heller vente til morgenen. Og det er da de begynner å vise mistenkelig adferd! Jeg har vært oppi i svartmørkret hver morgen i over ei uke. De er mulig å se gjennom kikkerten (Eschenbach 8x56) men det er ikke mulig å bestemme alder og kjønn før de rolig beiter seg av. Med halespeilet mot posten selvfølgelig. 

Har fått oppleve brøling og sett noen bukker. Den ene var en skikkelig plugg. Lang og kraftig, men desto mer sky. Er ikke tilfeldig at denne karen har blitt stor/gammel. 

Vel, vi har jo halvannen måned igjen enda. Tror det skal la seg gjøre å fylle mesteparten av kovta. Problemet er at vi er for få jegere på jakt samtidig. Har kun vært postering morgen og kveld samt to smygjakter oppi lia. Begge gangene med vanskelig vind.

Reven har blitt observert en gang. Begge åtene har mye fristende å by på, men jeg har latt være å ha på lyset og varsleren. Det er hjort som har hovedfokusen nå.

Kommer tilbake med ny rapport/betraktninger over helga.

  Nyheter 15/9-08

Kjørte opp på Røra kl. 1815 fredagskvelden. Lite spor på myra. Satt til 2055 uten å se noe dyr. Veldig fint og varmt vær. Jonny såg ei kolle med kalv som gikk ved saga om kvelden. Han satt på Mork. Lørdagsmorgenen satt jeg på løa. Oppe kl. 04.30. Mulig å se dyr i kikkerten da. Såg ikke hjort. 05.30 var det plutselig en rev ved rundballene. Jeg ville ikke skyte, da det fortsatt var mulig at hjorten kom innpå. Reven tuslet nårover og forbi saga. På dagen hentet jeg stigen som stod i Slemmen og satte den opp ved nedste skogsveien på Mork. Med kamonett og skytestøtte ble det veldig bra. Gikk oppi stolen 18.30 om kvelden. Hørte kvistknekk ovai meg, men såg ikke noe. Gikk ned 20.30 (skya vær og tidligere mørkt i skogen). Kikret på atlegene, men ikke noe å se. Om kvelden såg jeg ei kolle som låg ovai staurhuset. 17 dyr innpå på Ytremittet. Månen var nesten full, samt rundballene til Hans ligger fortsatt. Været var også varmt og fint. Flere faktorer som kan gjøre at dyrene ikke kom nedpå. Oppe kl. 0440. søndagsmorgenen. Ikke ei klauv å se. Tok opp båten og hentet ned campingvogna fra fjellet.

Atlega begynner å bli grønn igjen. Holder tempen seg, kan det bli bra om 14 dager. 

 

  Nyheter 1/9-08

Glemte å skrive at jeg fikk overvære bukkekamp mellom Morkabukken og Slemmebukken. Dette var den 4. august. Slemmebukken hadde kommet inn i territoriet til Morkabukken, som ikke la noe mellom da han fikk se inntrengeren. Kl. var 21 på kvelden, og jeg la meg til med kikkert for å følge med på dette dramaet. Av og til kan rådyrbukker ta livet av hverandre. Heldigvis gjorde Slemmebukken retrett etter noen småklinsjer. En stor opplevelse for en bukkejeger, og jeg var veldig glad da orden ble gjenopprettet uten alvorlige skader. Da jeg kom hjem, peip det i åtevarsleren. Først trodde jeg det var en liten katt som forsynte seg av restene av storseien Anniken dro opp tidligere på dagen. Men med kikkert fikk jeg se at det var en mår! Det var første gangen jeg har fått sett mår i levende live. En kjempeopplevelse for en mårjeger!

På Holmemstranda ble det skutt en moskusokserett før helga. Roy stod for fellinga av den 130 kg tunge moskusen. Litt av en "åpning" på årets storviltjakt!

 

  Nyheter 28/8-08

På tide å skrive litt her igjen også ser jeg. Hvor skal jeg begynne? Må bla meg litt tilbake i jaktloggen for å memorere hva jeg har opplevd i sommer.

Vel, har sett en del hjort i sommer. Det er kollene og ungdyr som kommer innpå. Bukkene er sannsynligvis høyere i terrenget. Hadde viltkameraet ved ei nyfeia smågran i Slemmen. Gamlebukken tok turen innom flere ganger før jakta, men senere har jeg funnet ut at senteret i reviret er et par-tre hundre meter lenger vekk. Jeg satt i jaktstigen en del timer, og en morgen kom det ei rå gående forbi på 10 m. Så satte bukken i å brøle bare 40-50 m nedom meg. Den stod nedpå atlega, men skog gjorde at jeg ikke fikk sett den. Jeg hadde lokket med kontaktlyd noen få ganger tidligere om morgenen, og mulig var det derfor råa kom. Etterpå fant jeg ut at Lissi stod nede og bjeffa. Det var nok ho bukken kjeftet på. 

Men, det ble en bukk likevel. Den 10. var jeg oppe kl. 0300. Lys våken og med sommerfugler i magen var det ikke vanskelig å stå opp. Trekken stod egentlig feil vei i forhold til hvor jeg skulle gå mot posten. Men da jeg kom meg opp i tårnet låg det flere hjorter innpå atlega. På det meste var det ti dyr. Da de trakk av kl. 0530 kom det ei rå med to kalver innpå. De beitet vel 100 m fra meg. Så, litt over 0600 kom bukken. EN staselig revirbukk begynte å beite sammen med de andre. Jeg finner punktet rett bak bogen og lar snerten lyde. Hadde lyddemperen på. Jeg hører anslaget og ser bukken springe vekk. Råa og kalvene står litt igjen før de lusker opp i buskaset. Jeg venter 15 min. før jeg rusler spent mot bekken der jeg såg den sist. Der ligger den. 

Senere på dagen skal vi prøve oss på gåsa igjen. Samme taktikk som i vår. Steinar skyter, men denne gangen er flokken 5 m oppi lufta før jeg rekker å fyre av. Steinar får gåsa si. Etter dette forsvant gjessene vekk fra området. 

Har ellers flyttet viltkameraet opp på fjellet ved et par godt brukte badegroper. Skal bli artig å se om det blir noen bilder. 

Vel, nå er det bare 13 dager igjen til jakta. Vi har på valdet ei kvote på 60 dyr (+ 5 i reservekvoten). Dette er ei økning på 10 dyr fra de tre forrige årene. Det har blitt registrert økt beiteskade og påkjørsler, samt at sett- hjort skjemaene har vist en økning. Det skal bli spennende å se om vi greier å nærme oss den samme fellingsprosenten som i fjor. 

Jeg har ellers sett et par rever, men åtet har ikke blitt jevnlig påspedd. Må begynne nå om det skal bli noe fart utover vinteren. I år har vi i valdet bestemt oss for å arrangere revejaktkonkurranse også. Både tyngste reven og flest skutte rever blir premiert. Petter Sannes stiller opp med premier. Kjempepositivt av Sannes Presisjon!! Så blir det spennende å se om fellingsresultatet på rev i valdet blir større enn tidligere år:03/04: 0 skutt, 04/05:1 skutt, 05/06:11 skutt, 06/07:7 skutt og 07/08:14 skutt.

Det blir sannsynligvis ei side på denne hjemmesiden hvor jeg legger ut bilde av rever og skyttere etter hvert som det meldes inn fangst.

Nyheter 21/4-08

Ja, da er jaktåret 07/08 overstått. Endte på 11 rever. Den siste helga (11/4)skjøt jeg en hannerev på 6 kg. Gikk meg på den oppi skogsveien litt tidligere på kvelden, men da hadde jeg bare med  fotoapparat. Kl. 21.30 peip det i revevarsleren, og gjennom kikkerten såg jeg at den stod og gomlet ”gåsefiletavskjær”. Den datt rett ned. Kula stoppa inni reven. Se ellers linken småviltjakt og statistikk rev for mer info. Nå skal åtene få fred til litt ut på høsten. Skjønt, jeg kommer nok til å hive på litt hundetørrfor for å lokke nye valper til å bli vant til å finne mat der.

Skutt grågås også. Steinar og jeg tok ei hver for 14 dager siden. Forrige helg skjøt jeg tre stk. Har aldri jaktet gås før, men det var både spennende og utfordrende. De ser godt.

Ellers har jeg sett en del rådyr. Artig å se rå med kalver. De er ikke å se om vinteren, men så snart det grønsker dukker de opp både her og der. Har sett rådyrbukken også. Har bilde på viltkameraet av en.

Hjort har det også vært en del å se av. Opptil 40 stk. har jeg sett om nettene. Stammen tåler visst avskytinga godt.

 

Nyheter 10/3-08

Tok med meg Amalie til Mork på fredag. Mye ravn på åtet. Om kvelden gikk det 6 hjorter nedom huset. Ikke piping i varsleren, men det hadde vært rev på begge åtene. 

På lørdag kjørte PK og jeg opp skogsveien. Sjekket mårfella. Tom. En del spor etter rev og hjort oppi lia. Etterpå gikk vi og sjekket viltkameraet og røyskattfella. Mange hjortebilder og et par rådyr. Åtet på røyskattfella var råttent. Kikret opp to hjorter oppi nebbelia. 

Lørdag satte jeg vekkeren på 04.30. Vel 05 såg jeg et par øyne nedpå åtet. Satt og ventetda  en rev plutselig kom over atlega fra bytet til Hans. Bare 60 m nedom huset Rakk ikke å finne den i siktet. Kl. 06 stod den plutselig ved steinhaugen ved åtet. Tydelig skeptisk. Kom så opp nårai steinen. Stod lenge og kikket. Skjøt den der. Rett ned og ikke gjennomskudd! Hanne på 8,3 kg. Skabb på halen. Samme som på viltkameraet. 

Ordnet nytt åte på røyskattfella, tok vekk pallen på åtet og flyttet varsleren. Alt klart for påske! Såg ei kongeørn som kom innover og steig opp lia.

 

Nyheter 17/2-08

Vinterferien ble tilbrakt på Mork. Fikk ei flott uke, men minusgrader, sol, snø og naturopplevelser. Hadde fire skiturer på fjellet/setra. Bra med snø, og det ble skare da kulda kom. Når det i tillegg kom 5 cm nysnø oppå, var det en fryd å renne nedover. 

Viltkameraet ser ut til å gi greie bilder. Har fått flere hjorter og en skabbrev festet på "filmen". Merker en utrolig spenning når jeg skal sjekke om det har blitt bilder. Det skal bli morsomt å sette det opp ved godt brukte badegroper og feiemerker i sommer!

Det ble tid til revejakt også. Hadde to netter i vogna, men hjorten som låg nedgravd var ikke rørt, så da fant jeg ut at jeg skulle prioritere åtet på Mork. Hele fire rever tok jeg fra tirsdag 12. til lørdag 16. feb. Det ble to rever natt til tirsdag. En ny rev datt torsdagsmorgenen og en rev datt lørdagsmorgenen. Se statistikk rev for flere fakta.

Fikk kikret litt på tre hjorter oppi lia også. Det ser ut til at det er en del dyr i terrenget nå.

 

Nyheter 3/2-08

En snartur hjemmom i helga for å fikse på åtet. Satt og fulgte med på det ene åtet i gårkveld, men det var bare hjort å se. Ti stk, koller og kalver, var å se på det meste. I dag såg jeg at reven hadde vært opp mot åtet, men kjente muligens ei lukt den var utrygg med, og dermed ble det bare soving hele natta.

Ellers kjørte jeg opp et hjortekadaver på fjellet der jeg skal jakte i vinterferien. Grov den ned ved ei furu og forankra den fast. Skal bli spennende å se om det er noe spor etter rovdyr der til helga!

Hengte også opp viltkameraet ved ei trakk som hjorten bruker mye. Det blir spennende å se om det blir noen bilder å samle på.

Måren jeg fikk denne uka var stor. Og fargen var mørk og jevn. En fin hannmår gikk dermed igjen i syningfella mi. 

 

Nyheter 28/1-08

Det ble ikke noe rev i helga. Det kom litt snø natt til lørdag. Hjorten var omtrent oppspist. Satt minst 20 kråker og fire ravner på åtet. Søndagsmorgenen skjøt jeg ei ravn. Blitzking 40 grs. Da jeg gikk ned for å se rundt åtet, fant jeg spor etter reven like ved. Hadde den gått fem meter nærmere hadde jeg blitt vekket av varsleren. Men det byr seg vel flere sjanser......

Gikk meg en tur oppi skogsveien. Såg spor etter to rådyr. Kjekt. Fant igjen spor etter røyskatt. Nøyaktig samme ruta hadde den tatt som forrige gang. Dermed gikk jeg ned og henta ei felle. Agna med litt rådyrhjerte. Skal bli spennende å se om det blir noe fangst. 

Ellers skjøt jeg inn rifla med ny ammunisjon. V-max 35 grs. Målte to skudd til henholdsvis 1071 og 1076 m/s. Dette er gode kuler for reven. Forhåpentligvis blir det kun et inngangshull.

Håper å få mer fallvilt, les: påkjørt hjort. Da kommer jeg til å grave den delvis ned slik at kråkefuglene ikke spiser den opp med en gang.

 

Nyheter 13/1-08

Fikk gjort litt av hvert i helga. Kl. 07.00 lørdagsmorgenen peip det i varsleren. I kikkerten fikk jeg se en rev som åt på hjortekadaveret. Satt vel et lite minutt før jeg lot skuddet gå. Da såg det ut til at den var på vei. Den gikk rett ned i smellen. Tispe på 6 kg. 

Ellers fikk jeg kjørt opp den gamle campingvogna på fjellet. Målte med laseren, og åte blir liggende et sted mellom 70m og 90 m unna glugga. Har ordnet skyveluke på glugga. Lydløs. Bordet fungerer som ypperlig støtte til rifla. Skal ikke være mulig å bomme. Håper på åte nå. Og selv om jeg ikke får jerven på åtet, kommer det sikkert til å dukke opp en rev eller tre. Mye spor etter reven på fjellet.

 

Nyheter 8/1-08

I romjula var det havørn på det ene åtet. Ellers ordnet jeg litt med belysninga, og har nå gode lykter på begge åtene. Takk til Wist/ Johnny for Rally 2000- lykta! Ellers er det ikke snø i området. Men fikk ei trafikkdrept kolle på hovedåtet denne uka. Nå håper jeg på snø og revebesøk!

Skal se etter reven i helga. Men man vet aldri om den kommer. Med mye mus og lite snø, trenger den strengt talt ikke det jeg tilbyr den.

Har også planer om å jakte jerv i vinterferien. Søs såg spor i helga, og jeg har tidligere sett at jerven frekventerer området på fjellet. Skal bruke ei gammal campingvogn som jaktkoie. Det gjenstår bare å få tak i mer åte......

 

Nyheter 20/12-07

Langhelg på Mork. Skulle virkelig skyte rev denne helga, men såg så vidt i en kl. 0630 på lørdagsmorgenen. Fredagskvelden såg jeg 9 hjorter innpå. Koller og kalver. Såg de ikke senere denne helga. Såg et rådyr lørdagskvelden. Fredet, da det er observert gaupaslått rådyr i terrenget. Spor etter to gauper!! Lørdagen hugget vi juletre. Søndag koste vi oss attmed bålet oppå fjellet. Såg sola så vidt i Nesskaret. Ellers var det mye spor etter rev og hare oppå fjellet. Såg også noe som lignet på jerv. Fikk opp ei mårfelle også. Har to til, men i år holder det med et sikkert fellesett....

Ellers måtte ei kråke bøte med livet. 100 m. ned til åta, så godt anlegg og avtrekk må være på plass for å treffe det lille målet. Sierra Blitzking ladet til 1020 m/s gjør vei i vellinga. 

I jula blir det en ny tur til Mork. Det skal bli artig å treffe gode venner inni fjoran!

 

Nyheter 30/11-07

Kort oppsummert: Hjortejakta er over. det ble skutt 7 av 9 dyr på feltet. Det ble ikke skutt: et fritt dyr og ei kolle. Forvaltning etter min smak. Dette ble skutt: Kalv, kalv, kalv, fjorkolle, spissbukk, bukk, bukk. Dyra trakk bort fra terrenget omkring andre uka av nov. Snøen og dårlig innmark kan være grunnen. Det var noen dyr igjen, men mest koller og ungdyr. Greit å ha slike stamdyr i terrenget. 

Men, nå begynner revejakta og mårfangsten for fullt. Har ikke satt ut mårfellene enda. Det skal skje før jul. Ser fram til mange spennende turer til Mork. Det blir sikkert også en og annen tur på fjellet etter den kvite rypa. 

 

Nyheter 23/11-07

Forrige helg var jeg igjen en tur på jakt. Såg noen dyr, men ikke rette sorten. Vi er ute etter et fjordyr, men det var mest koller og kalver som ble sett. Såg et par bukker også. Den ene var en skikkelig kronhjort. Fulgte den i kikkerten i over en time. Med Zeiss`n 10x40 og 3x booster kunne jeg telle tre takker i hver krone. Den såg ut til å være sliten etter brunsten. La seg til slutt ned i snøen et stykke oppi lia. Var oppe et erend natt til lørdag. Da såg jeg hodet på en rev som kikket over kanten ved åtet. Lyset stod på for første gang på flere uker, så den våget seg ikke fram for å spise. Nå har jeg laget åtekasse slik at åtet ligger lenger. 

Lørdag gikk jeg alene en tur på fjellet. Mens jeg satt og kikret såg jeg noe i øyekroken. En stor hønsehauk passerte rett forbi treet jeg satt i. Fant den i kikkerten og fulgte den bortover myra retning lialøa. Etter 40-50 m. snur den og tar sikte rett mot meg! Den kommer nærmere og nærmere. Må hele tiden stille fokushjulet for å se den klart. Ser etter hvert de gule røvfugløynene. Og så hører jeg bare et svusj! Ho passerte meg med bare 1-1,5 m klaring!! Et fantastisk møte med denne flotte rovfuglen!  

Nå er det bare ei jakthelg igjen. Elg og hjort på kovta. Tror vi får hjorten med at elgen får leve til neste år.

 

Nyheter 12/11-07

I helga var Amalie og jeg på Mork. Snø gjorde det til ei veldig spennende helg! Såg en del dyr, men lørdagsmorgenen var vi i gang for sent. Kl. 0600 var dyra vekk. Igjen stod det spor etter minst seks dyr som hadde beitet omtrent over alle atlegene. 

Så ble det jakting oppi lia. Janne passet Amalie. Jonny posterte mens jeg smygjakta oppi lia. Gikk meg på en spissbukk. Rundt 40-50 m hold. Dessverre oppdaget han meg samtidig som jeg såg han. Dermed ble det en stillingskrig som jeg var dømt til å tape. Med håndkikkerten foran øynene fikk jeg se at han tok noen skritt mot meg. Da benyttet jeg sjansen til å sige ned bak en stein. Han stod med fronten i mot, og dermed hadde jeg ikke noe særlig god sjanse på skudd. Etter et par minutter kjente jeg trekken slå svakt om og da fikk bukken nok..... Gikk videre og sendte flere dyr på posten. Men der satt en uheldig kar med ei rifle som klikket på alle skuddene! Vi hadde nok fylt kvota om alt hadde virket. 

Men nå fikk vi blod på tann. Kl. 0400 skulle vi opp! Jeg såg seks dyr rett nedom huset kl. 0130, men da prioriterte jeg heller søvn. Og sov gjorde jeg. Bråvåknet kl. 0600. Hadde glemt å stille om vekkerklokka. Da hadde meldinger om dyr tikket inn fra 0430. Jonny satt og såg et fjordyr på fint hold for meg. Vel, med kikkerten oppdaget jeg faktisk dyr innpå. Kom meg inn på låven uten å støkke de. En kalv stilte seg fint opp foran meg. Den veide ca 28 kg. 

Et jag oppi lia ble gjennomført etter frokosten. Pappa tok seg av Amalie. Flere dyr på post, men ikke optimale skuddsjanser. Så tok vi et lite jag før kvelden. Vi hadde gått hundre meter da vi tok ut dyr. Det kom en flokk på fire stk. over veien rett foran meg. Stor fart. Melding ble gitt Jonny, og da dyra var på skuddhold, ble ei fjorkolle lagt i bakken. Nå har vi igjen ei kolle og fritt ungdyr. Det ordner seg sikkert før november er over.

Ellers var det en del revespor å se på og ved åtet. Med slakteavfall etter to hjorter ligger alt til rette for å skyte en rev igjen.

 

Nyheter 28/10-07

Ja, jakta fortsetter den. I helga var det måneskinn. Hadde en bukk i siktet fredagskvelden, men situasjonen var ikke helt optimal, så den fikk gå. 

Men lørdagen ble meget vellykket. Lars og jeg jaktet hele dagen oppi lia/fjellet. En del spor å se, men vi klarte ikke å kikre opp dyr. Først utpå ettermiddagen klarte Johnny å finne dyr med kikkerten. Han satt nede på Mork og oppdaget en bukk høyt oppi Nebbelia. Etter en del diskusjoner og planlegging kom vi fram til at Lars skulle postere 200-250 m nord for der bukken ble sett. Han satt på ei legde i den bratte lia, og den legda har ei hjortereksle som ofte blir brukt. Vindmåleren jeg satte opp i sommer gjorde at vi gikk for den posten. Jeg rundet forbi bukken en del høyere og vinklet tilbake mot han da jeg var i riktig høyde. Da jeg kom fram var det ikke noe dyr å se. Vi trodde vi hadde blitt lurt. Men Lars satt fortsatt stille på post, og like etterpå kom bukken snikende opp mot han. På 40 m. fikk bukken kula rett i hjertet. 

Vi hadde jaktet hele dagen og nista var fortært for lenge siden. Men å få ned bukken måtte vi jo. Heldigvis kom Johnny og Janne opp. I mellomtiden vommet vi ut og gjorde oss klare for et sabla slit i mørkret. Kl. 17 ble bukken skutt. Kl. 18 var mørkret påtrengende. Kl. 21 var vi nede! Slitne og fornøyd fikk vi slaktet bukken, og vekta stoppet på 83 kg. 9- takker med antydning til en tiende takk. 

Nå har vi igjen fire dyr. Kalv, fjorkolle, fritt ungdyr og kolle. Jeg mener at kolla bør spares til fordel for et ungdyr. I det siste har det vært mindre dyr å se innpå. Men dette kan fort forandre seg. Litt nedbør i form av snø får ofte dyr ned fra høyden. I tillegg har vi jo en elg på kvoten. Men veldig lite elgspor å se. Rådyra har jeg sett ofte. De er for meg fredet ut denne sesongen. 

 

Nyheter 5/10-07

Høstferien ble tilbrakt på Mork i sin helhet. Gikk noen turer etter hjorten, men skuffende lite dyr å se akkurat nå. Ikke for det, har sett kolle med kalv og ei fjorkolle innpå nesten hver kveld, og en bukk har vist seg før mørkret kom en kveld. Hørte brøling den 10/10. Men ikke full konsert slik jeg trodde det kom til å bli. Håper det tar seg opp denne eller neste uke. 

Fikk skutt tre rever på åtet da. To tisper på 6 og 5 kg. Samt en hannrev på 7 kg. Såg en rev til som jeg ikke rakk å skyte, men den tar jeg senere i vinter.

Gikk med på et lam som var slått av jerv. Jeg ble med rovviltkontakten for å vise kadaveret, og han kunne etter grundig undersøkelse bekrefte det. Alle kadavera lokker til seg mye ravn og ørn. Såg både havørn og kongeørn oppå fjellet. Hans skjøt ellers en kalv på 25,5 kg en kveld. Nå har vi igjen kalv, kvige, fritt ungdyr og kolle. Jeg kommer til å skyte en spissbukk på kollekortet om jeg får sjansen til det.

 

Nyheter 1/10-07

Ny helg på Mork. Amalie ble med, og takket være den snille tanta hennes, Janne, kunne jeg komme meg på et par jaktturer. En fantastisk fullmåne gjorde at hjortene ikke trakk inn på atlega denne helga. Såg dog tre rådyr og tre hjorter lørdagskvelden. Låg sammen med Robert på Spretthaugen og hadde råa 10 m fra oss og hjortene 30 m. fra oss! Det var spennende!

Lørdagsmorgenen kom en rev på åtet kl. 0730. Den stod og åt hundepellets da kula slo den i bakken. Ikke et spark etterpå. Faktisk min første rev med hjemmeladet kule. Reven var en stor og fin hannrev på 8 kg. Holdet ned til åtet er 100 m. Men revebørsa med topp optikk gjør det mye enklere å få gode treff.

Så bar det opp i lia. Jonny satt på post ved elva mens jeg gikk fra Mork. Jeg tok turen opp et bekkafar for å unngå å bråke så mye. Passerte dermed dyr som jeg senere skulle få se. For da jeg hadde kommet høyt nok vinklet jeg framover. Hadde gått sakte knapt hundre meter da jeg fikk øye på ryggen på en bukk ca. 50 m. nedom meg. Fant etter hvert godt anlegg på ei rot og tok sikte da den beitet seg fram i ei åpning mellom trærne. Den steilet og og forsvant i bregneskogen. Da kom det plutselig ei lita kolle fram også. Den ble stående over 5 min. rett nedom meg før den sakte trakk vekk. Fikk god hjelp av Jonny og Robert med å få ned bukken, som skulle vise seg å veie beskjedne 58 kg. Seks takker. 

Typisk nok fikk vi to mye større bukker på post søndagen!

 

Nyheter 24/9-07

Ei ny helg ble tilbrakt på Mork. Et vennepar var med, og Fredrik ble med på jakt for første gang. Vi såg ikke ei eneste rype, men ei fin orrhøne (1020 gram) fikk vi på vei hjem.

Det ble ikke jaktet hjort, men vi koste oss med litt hjortestudering fra løa om kveldene. Kun koller og kalv var innpå. Såg forresten en rev også, men den var det ikke mulig å få noe kontrollert skudd på. Har fylt på med slakterester på åtet, så det blir vel til at jeg får den om ei stund.......

Ellers prøvde jeg røykeovnen for første gang. Varmrøykt hjortehjerte med einesmak var både nytt og spennende for ganen. Artig prosjekt.

 

Nyheter 17/9-07

Da er hjortejakta i gang. Det ble en spissbukk fredagsmorgenen. Gikk sammen med flere, deriblant en liten 6-takker. Dyrene var på vei til å finne dagleie, men lederkolla jaga spissbukken slik at den stilte seg fint opp på ca. 80 m. Den nye 180 grs. Fusionkula la dyret i bakken etter et lungeskudd.

Ellers har vi kikket litt etter elgen. Det var ingen å se, men hjort var vi i kontakt med alle dagene. Ikke gode nok skuddsjanser til at vi skjøt. 

Tok ei kråke med reverifla mi fredagen. De hadde samlet seg på hjortevomma som ligger nøyaktig 100 m nedom huset. Med hjemmeladet .222-kule var det artig å se at den gjorde jobben og vel så det. Og rifla er presist skutt inn til reven skal dukke opp. Det var forresten reveskit der, så den har nok funnet godsakene jeg har lagt ut siden i sommer.

Været kan vi ikke gjøre noe med, men nå begynner det å bli nok regn! 

 

Nyheter 20/8-07

Hvor skal jeg begynne? Vel, Amalie går! Det har ho gjort en liten måned no. Kjempeflink. Og i dag var det første dagen i barnehagen. Ho skal gå tre dager pr. uke. 

Ellers har sommeren gått litt for fort. Mye oppussing. Lite fisking og fjellturer. Men neste år skal de bli andre prioriteringer....

Har fått bra dreis på atlega no. Og hjorten har funnet godsakene. Generelt mange store koller og ungkoller. Kalvene har ikke kommet særlig frampå enda. Sett en.Også sett noen spissbukker, mens storbukkene sikkert er på fjellbeite enda. 

Oppi Nebbelia har jeg fått hengt opp tre vindmålere. Det er tynne plaststrimler som viser vindretningen. De ser jeg nede fra Mork. Ellers har jeg byttet plass på en av trepostene. Samt at vi har bestilt noen jakttårn som enkelt kan settes opp rundt om i terrenget.

Når det gjelder bukkejakta ble det jo en liten seks-takker til slutt. Den 10. stod jeg opp kl. 0330. Såg i løpet av dagen en fjorsbukk og et par råer. Men klokka ble 22 om kvelden før en skytbar bukk dukket opp. Den datt rett ned. Men den gamle revirbukken i Slemmen blir jeg ikke klok på. Satt lenge inni reviret om morgenen, men det eneste jeg såg var en hønsehauk. Men det var jo spennende det også. Satt i ei furu 40 m. fra meg. 

Når det gjelder hjortejakta, ligger det an til samme avskyting som i fjor. Dvs. 8/9 dyr. Men elgen blir ekstra interessant i år. På storvaldet skal det skytes en kalv, en fjorokse og en voksen okse. Det er kort fortalt førstemann til mølla når det gjelder hvilket felt som kan skyte dyrene.

Ellers har jeg rukket å lage musedrivhus ved reveåtet. Skal bli artig å se om det kommer til å yngle i vinter. Videre har det havnet en Swarovski 8x56 på revebørsa. Det optimale siktet i dårlig lys!

Vel, nå er det tre uker til hjortejakta begynner!!!!!

 

Nyheter 11/6-07

Fikk gjort en del i helga også. Såg bukken fredagskvelden. Geviret bærer preg av alderdom. Men denne luringen blir det ikke å få fatt på i august.

Ellers fikk jeg horvet og begynt på steinplukkinga. Det skal bli godt å få ferdig atlega nå. Et tjeldepar hekker også nedpå åkeren. Måtte kjøre rundt reiret med horva. Kjøkkeninnredningen på Mork er også nesten på plass. Neste gang kan vi sikkert bo der. Ellers ble det litt soling og bading. Nydelig vær!

 

Nyheter 13/5-07

Har hatt et par fine dager no. Amalie har kost seg ute i finværet. Jeg var inni fjoran en tur. I dag tidlig såg jeg en rev som kom opp fra fjøra. Den var tydelig skabbete, så derfor hentet jeg rifla. Jakttid for rev er som kjent fra 15. juli til 15. april, men jeg gjør unntak når det er skabb inni bildet......Vel, reven fikk seg ei 222. kule mitt i maskinrommet i det den kom vasende opp beitet. Jeg låg i bakhold ved løa. 

Ellers har jeg fått pløyd en del på Mork. Skal bli gode forhold for hjort og rådyr utpå sommeren.

 

Nyheter 2/5-07

Vi var inni fjoran i helga. Amalie fikk sin første tur på setra. Kjempetur! Ellers holdt vi på sent og tidlig med oppussinga på Mork. Det begynner å bli bra. Fått på veggplater på stua og en del på kjøkkenet nå. Bjarne skal fore ut vinduene og liste. Ellers feiret vi bursdag oppi hagen. Det var koselig. Amalie fikk seg en kjempefin gyngehest av farfar sin. Den har Bjarne arbeidet.

Av dyr såg jeg noen få hjorter, de fleste holder til oppi lia no. Ellers såg jeg en rev, et rådyr og ei havørn. Kattugla ula nedenfor Mork mandagskvelden. Men det mest oppsiktsvekkende var at jeg såg to otere på Mork! De kom fra saga på Spretthaugen og tok kutarn ned mot Næset. Kjempeartig innslag! 

Hjortetellinga viser at vi har stort sett samme bestand som i fjor, mens Holm kan se ut til å ha en økning. Det lover godt!

 

Nyheter 11/4-07

Påsken ble elendig værmessig. Derfor holdt vi oss i lavlandet og drev med hus og hagearbeid på Mork. Nå begynner det å bli. Nytt gulv og nye vinduer. Snart blir det nye veggplater på den ene stua og kjøkkenet. Det skal bli godt å få seg et eget sted når vi er inni fjoran.

Ellers har jeg sett en del hjort. Palmelørdag såg jeg ca. 40 dyr. Av disse var det det 8 voksne bukker! Det gleder en viltforvalter å se at bukkebestanden er på vei opp! Flere av bukkene var godt voksne.

Hannreven hørte jeg et par kvelder. Men den er ikke interessert i å gå på åtet. Men neste vinter, da......

Amalie vokser dag for dag. Nå har det kommet et riskorn til nede, og oppe er tre tenner på vei fram. Ho reiser seg og står mye nå. Alt skal undersøkes, og helst skal ho tømme alt som er i skuffer og skap. Artig!

 

Nyheter 27/3-07

Ja, da har vi fått lagt nytt gulv på Mork. Er vi heldige får vi inn nye vinduer i løpet av påska. 

Ellers har jeg sett en del hjort. De er nedpå for å ete av groa som har kommet i vårværet. Hørte reven natt til lørdag også. Men den kom ikke på åtet. Er vel opptatt av løpetida enda.

Gikk meg på to hjorter oppi lia da jeg tok meg en tur på Skromsura. mye spor å se. Lissy tok opp tre orrfugler også.

 

Nyheter 20/3-07

Var en tur inni fjoran i helga. Tok ned mårfellene, og da fikk jeg også sesongens siste mår. Fin, stor hannmår. Ellers har både kråke, ravn, rev og havørn forsynt seg av en sannsynlig traffikkdrept hjortekalv som låg nedi neset. 

Ellers såg jeg 18 hjort rundt om fredagskvelden. Begynner ofte å komme tilbake til sommerbeitet i disse tider. Kikra opp spissbukk og kolle med kalv oppi lia. Søndag såg jeg de først, og mandag såg jeg igjen spissbukken omtrent på den samme avsatsen oppi lia.

Lørdagskvelden var det trolig rev på åtet. Men da var jeg borte et ærend, så den overlevde det besøket. Litt snø har det kommet nå. Håper den ligger en stund.

 

Nyheter 21/2-07

Halve vinterferien er gjennomført i Slemmen. Det ble noen fine dager i naturens tegn. Søndag tok jeg meg en tur på setra. Ikke noe på verken mår eller røyskattfellene. Gikk meg på ei elgku med kalv da jeg skulle sjekke den ene fella. Såg også fire hjorter nedi lia. Ferske jervespor var det igjen å se frampå myrene. Omtrent samme rute som tidligere i vinter. Søndagskvelden kom en enda et høydepunkt. Kl. 22 satte jeg meg i glugga. 22.30 kom det jammen meg en rev. På med videokameraet, og en snerten men dødelig 222-kule tok raskt livet av reven. Rett ned! 5,5 kg. Mandagsmorgenen våknet jeg av at hunden bjeffet. Oppå atlega, langs utgarden, gikk det en ny rev. Den tok turen mot elva, og jeg satte meg til å vente dersom den skulle komme tilbake. Og det gjorde den etter ca. 20 min. Men jeg fikk ikke skikkelige forhold og holdt igjen skuddet lenge nok til at den ble oppslukt av skogen. Bittert! Gikk senere en tur med Lissy. Mye spor etter hjort, rev, grevling(!) og rådyr. Vi fikk til og med se en rådyrbukk med basthorn. Artig! 

Ikke noe aktivitet på åtet natt til tirsdag, men da morgenen grydde satte jeg meg til å vente i vinduet. Håpet at reven tok den samme turen som dagen før. Hadde sittet i over en time, og var på vei ned for å få meg en kaffe. Da kommer den ned lia og ut fra småskogen. Lett å se i den kvite snøen. Denne gangen lot jeg meg ikke be to ganger, og et lavt, men godt treff gjorde slutt på rev nr. fem denne sesongen. Tispe på 5 kg. Litt snodig, men alle revene så langt har vært tisper. Nå har jeg fått skrotten av ei påkjørt hjortekolle. Det håper jeg skal lokke flere rever på åtet. 

Ellers ble det et par fine turer på setra. Martine og Lissy ble med. Vi gikk på føttene i scootersporene. Suzukiene med kjettinger brakte oss lett opp på røra. Hardt i sporene der også. Lissy tok opp to ryper. Ho er blanding av border collie og engelsk setter. Ser mye fuglehund i ho.

 

Nyheter 10/2-07

En snartur inni fjoran fra i går til i dag. Fikk lagt ned en fin rev. Tispe på 6 kg. For og vasa oppå atlega midt på lyse dagen. Da den tok ei mus ved hjelp av "musehoppet" kunne jeg ikke vente lenger. 222. rem med kikkerten på 14x. Ca. 100 m. hold. Hoppet himmelhøyt og rasa 20 m. før den tok kveld. Et godt treff. Ellers kom jeg meg en tur på fjellet. Satte opp to røyskattfeller ved setra. Skjøt ei rype og såg en bukk nedi lia. Rundt ti- elleve takker. Ved den ene mårfella hadde en mår passert. Tålmodig no, tenkte i.......

 

Nyheter 29/1-07

Var inni fjoran i helga. Hadde litt trua på rev, men der tok jeg feil. Veldig mye snø har lagt seg. Ikke spor på åtet. Jeg kjørte opp spor mot åtet med scooteren. Reven kommer lettere på da. Såg revespor langs bekkedalen som ligger 40 m. fra åtet, så han lusker i området. Ellers spedde jeg på med hundefor, rådyrvom og laksebiter. Hadde rigget til videokamera med nightshot for å filme et eventuelt revefall. Skal prøve å huske det neste gang også.

Fikk satt opp igjen den ene mårfella også. På Røra var det sikkert 1 m. laussnø. Vasset fram til kjemmen og åta med hodet fra ei røy. Nytt åte på den andre fella også. Foten av ei røy. Pluss honning selvfølgelig.

Scooteren startet villig, og tok seg supert fram selv med 1 m. djupsnø. Fikk på kjettinger på Suzukien også.

 

Nyheter 22/1-07

Sesongens første mår ble fanget i går. Har hatt økende trua ettersom snøen har lavet ned. Uten snø finner måren mye mus på bakken. Med snø har mus og andre smådyr skjul under det isolerende laget. Da må måren se opp. Fellene mine henger ca. 1,5 m. oppi treleggene. Agnet med rype og honning er det god medisin for en sulten mår. Vekt og lengde skal jeg komme tilbake til. 

Ellers har jeg kjøpt meg ladesett. Lee Classic cast med dier til 222. rem og 308. win. Det skal bli artig å lære seg dette "håndverket" og kunne skreddersy patroner etter ulike jaktformer. 

Ja, snøen har kommet. Jeg har derfor trua på flere revefall. Men også andre predatorer/åtseletere har besøkt åtet. To ørner har vært der, og den ene har vært jevnlig på besøk den siste uka. Artig innslag. Dette er annenhånds informasjon, men mest sannsynlig er det havørna som hekker i nærheten det gjelder.

 

Nyheter 13/1-07

Godt nytt år til alle dere!

Ja, da er skogsfugljakta over . Men, jeg fikk meg ei fin røy på 2 kg, helga før jul. Det var jo kjekt. På småviltjaktlinken kan dere se hva ho hadde å kråsen.

Ellers så har jeg fått meg et ypperlig sikte på 222.rifla. Nikon 6-18x40. Skal nok klare å se kråka på 200 m nå ja....

Natt til i dag ble sesongens andre rev skutt. Med litt snø kom også revefanten på det delikate åtet, som består av høstens slakteavfall, laks, sossiser, pølser fra jula og skrotten fra røya mm. Det var en del spor etter rev på og rundt åtet, så jeg hadde stortrua da jeg la meg. Sensoren var på, og klokka 0330 peip det på soverommet. Som den fineste sonate av Händel! Da jeg kom oppi glugga, satt reven og åt knappe 60 m. fra meg. Godt belyst som det var, var det ingen sak å finne korset igjen på reveskrotten. Pang og rett ned! Kal. 222 rem. Lapua 55 grs. Blyspiss. Da jeg hentet den i dag, viste det seg at den var besatt av skabbmidd. 5,5 kg og lite pels. Den ble destruert med diesel og fyrstikker..... Men det gjorde nok godt for reven å få slutt på pinslene. Uten pels blir det lite kroppsvarme. Den hadde nok frosset i hjel i løpet av vinteren. Bilde kommer senere.

Ellers var det ikke mår på fellene. 

Amalie vokser og er så kjekk. Vi koser oss godt sammen. Oppe tidlig, men er også tidlig i seng. Både mama og babba sier ho nå!

 

Nyheter 4/12-06

Ja, da er hjortejakta over. Vi fikk tak i 6 av 8, samt at Svein skjøt ei kolle. 7/9 vil si en fellingsprosent på 78 %. Med litt mer besluttsomhet ville nok denne vært på 100 %........ Men, vi skal ikke klage. Har sett mye hjort i høst, og opptil flere storbukker. Sånn vil vi ha det.

Ellers har jeg fått opp to mårfeller igjen. Agna med rype og honning. Ikke et snøfnugg under 600 moh. gjør at reven lever gode dager. Har ikke merket noe aktivitet på åtet enda. Så nå håper jeg på ei kvit jul og snø som ligger til uti mars! Gikk meg en tur lørdag og søndag. En liten runde hver dag. Såg tiur, røy, en orrhane og to orrhøner. Sånn skal det være! Hadde skuddsjanse på tiuren og den ene orrhøna. Ikke hagle i handa da tiuren lettet og dårlig skyting på den andre.....

Amalie vokser. Ho har fått to tenner nede. Vi koser oss i nyhuset. 

 

Nyheter 9/11-06

Ja, da nærmer elgjakta seg slutten. 15. november er det ubønnhørlig slutt. Vi har nesten ikke sett elg i år, så det må nesten et under til om vi skal få tak i ungdyret vårt... Ellers har vi igjen tre hjorter. Spissbukk og to frie ungdyr. Kan holde hardt å få tak i alle disse også. Men vi har blitt enige om å plukke ut en kalv om vi får sjansen. Spissbukker har vi sett, så sjansen er i høyeste grad til stede.

Nå har også mårfangsten tatt til. Jeg har ikke satt opp fellene enda. Sørvest og regn gjør at jeg venter litt med det....

Amalie har begynt å snu seg rundt fra rygg til mage. Kjempestort for både barn og foreldre!

Ellers nærmer det seg flytting. Skal inn i nyhuset i uke 47. Det skal bli både hektisk og kjekt. 

 

Nyheter 22/10-06

Fikk sett en del hjort i helga. Både på innmark og oppi lia. Elendig vær (les: stille og fint) gjorde at det var håpløst å komme innpå hjorten. Kikra opp hjort fra Mork lørdag. Men da jeg kom opp på Nebba slo selvfølgelig vinden nedover og dyra (4 stk) trakk unna. 

Ellers ser det ut til at reven fortsatt finner mat selv. Ikke aktivitet på åtet. 

Lite elgspor i terrenget. Funnet av to døde elger gjør at man kan spekulere på om det er sykdom i stammen?

 

Nyheter 18/10-06

Brunsten er godt i gang! Brølinga natt til søndag var både trolsk og vakker. En skikkelig storbukk gjorde seg bemerket fram til 07.10. Da hadde den entret scenen 04.15. Fikk sett to ulike storbukker i helga. Kjempeartig og positiv for bestanden.

Søndag fikk vi en kalv. 29 kg. Ellers var jakta fort gjort. To mann på post og undertegnede som driver. Knappe to timer etterpå var kalven skutt. Den kom sammen med ei kolle og en annen kalv. Den som ble skutt kom bakerst og er forhåpentligvis en som gikk igjen etter at kolla ble skutt tidligere.

Søndagsmorgenen gikk det også en rev rett forbi meg. Ble ikke noen reell skuddsjanse, men satser på at den kommer på åtet igjen.

Nå har vi igjen to hjorter, ungdyr. Og så elgen da, som også er et ungdyr. Denne tror jeg blir ei hard nøtt. Så sant det ikke kommer noe trekkende fra Mittet, er det ikke mange ungdyr i terrenget.

Elgjakta er over 15. nov., mens hjorten er det jakt på ut nov. 

 

Nyheter 11/10-06

I helga fikk jeg se og høre voksen bukk. Gikk sammen med ei kolle med kalv. Godt voksen, sikkert nærmere 12-takker. Ruvet sammen med kolla. Dette var den 8/10, og dermed er nok brunsten godt i gang. På Mittet såg jeg en tilsvarende bukk søndagskvelden. Den stod 40 m. fra veien, og hadde krone i toppen.

Artig å kunne se store bukker. Og det er viktig å ha noen sånne i et felt. De får kollene tidligere i brunst enn småbukker. Det fører igjen til at kalvene fødes tidligere neste år og dermed oppnår de høyere vekt.  

Ellers gikk jeg meg en tur med hagla søndag. Hadde hørt rykter om flere observasjoner av tiur en plass. Men jeg kom ned etter fem timer uten å se verken rype eller skogsfugl!

Ellers blir det intens jakting i helga. Vi har i tre hjorter og en elg igjen. Elgen skal være et ungdyr eller kalv. Vi får håpe på stabil vind.

 

Nyheter 27/9-06

Ja, da har det blitt litt flere dyr. Hans skjøt ei lita kolle på 50 kg den 19/9. Den 21/9 skjøt jeg ei kolle på 63 kg. Alle skutt på innmark. Søndag 24/9 skjøt Johnny en bukk. Ti takker og 80 kg. Den ble sett fra elva, der den gikk og beitet oppunder Storbnebbsvaet i 1830-tida. Klokka 20 small det. Da hadde jeg kikra på bukken og gitt Johnny info. Han kom seg inn på ca. 40 m. hold! I bekmørkret kom vi oss ikke ned før klokka 22!

Nå har vi igjen en kalv, en spissbukk og et fritt ungdyr. Spissbukk fikk jeg på post tidligere på søndag. Men fikk ikke mulighet på skudd....

Veldig bra med koller m/kalv i området. Lite ungdyr å se. En liten rev har også vist seg. Skal nok få tatt den i løpet av høsten.

Kom en bra elgokse over elva mens vi kikra på bukken. Ca ti takker hadde den.

 

Nyheter 18/9-06

Endelig har jakta begynt. Har sett en del dyr, men mest koller m/kalv. Hans skjøt en liten kalv på 21 kg. den 16. Ellers har jeg skutt en liten rev. 

Har kun vært en liten tur med hagla. Tok opp en orrhane og ei orrhøne. Ble for mye skog til at noe kom i sekken....

Har ellers funnet en del dyr med kikkerten om morgenen før de finner dagleiet. Og bedre blir det når lauvet reiser. 

 

Nyheter 20/8-06

Etter to helger med intens rådyrbukkjakting, ble det endelig uttelling i helga. Kom meg oppi skogen i 06-tida. Klokka 0730 kom bukken lydløst ut fra et granfelt. Fikk godt treff og bukken raste 20 meter før han tok kveld. Holdet var ca. 40 m. Gamlebukken har jeg ikke sett igjen siden i sommer.... Forrige helgs observasjoner gjorde meg relativt sikker på at jeg kom til å få se dyr der jeg satt. To morgener på rad passerte to kalver, et ukjent dyr og lillebukken ei glenne i det de skulle inn i et tett plantefelt til dagleiet. Jeg hadde også en bukk på skuddhold to ganger samme morgenen, men usikker bakgrunn og skuddvinkel på dyret gjorde at den bare "kjeftet på meg" og sprang tilbake. 

Uansett er det veldig spennende med bukkejakt. Etter det jeg kan se, er det ikke mye dyr i terrenget i år. Derfor blir det neppe flere bukkefall denne høsten. Bortsett fra om gamlebukken dukker opp da. Han kommer ellers til å dø av alderdom....

Gikk meg ellers på et revehi oppi lia. Gikk meg på sovende rev to dager på rad. Såg to-tre valper. Fikk ikke skutt de. Hiet var godt brukt, og sauull og sauemerke låg der.....

Ellers har vi plukket sopp, badet i Gjersetvatnet og kost oss i finværet.

 

Nyheter 31/7-06

Ja, da har det kommet inn noen nye bilder. Fisketuren oppi Glupen var fantastisk. Både Mads og i fikk fisk på over kiloen. Det kunne nok blitt flere, dersom vi hadde forskjøvet fisketidspunktet med noen timer. Best fra kvelden og utover. 

Ellers så ble det en super kajakktur på Herjevannet. Helt blikkstille vann og vakende fisk rundt kajakken. Det må gjentas.

Rådyrbukken har jeg også sett. Flere bukkemarkeringer lover godt for den 10. august. Da begynner nemlig bukkejakta. Å du hvor jeg ser fram til det!

 

Nyheter 15/7-06

På tide med litt oppdatering igjen. Amalie vokser og vokser. Begynner å småpludre nå. Smiler og er i det hele tatt veldig snill. Har vært et par turer hjemme også. Sett voksa kolle, enslig rå og rå og "gammelbukken" innpå. Har ellers kjøpt meg ny rifle. Brukt riktignok, men veldig fint behandlet. Beddet og med snellertavtrekk presterer den meget gode samlinger dersom skytteren gjør jobben. I skrivende stund har revejakta begynt igjen. Jeg kommer ikke til å legge ut åte før litt utpå høsten. Men ser jeg en rev, så skal jeg nok prøve å ta den.

I neste uke skal jeg prøve å ta meg en tur oppi Glupen igjen. Dette vatnet, som ligger på grensa til Skjåk, huser meget stor og fin ørret. Gleder meg allerede!

 

Nyheter 26/6-06

Det ble en tur hjem i helga. Fikk noen ørreter i Sladdertjønnet og en fin en i Bollfjellvannet. Fikk sett hjort oppi lia også. Ei skikkelig stor kolle stod med mat i munnen. Fikk tatt noen bilder av ho. Kalven låg sikkert i nærheten. Ellers såg jeg rådyrbukken fredagskvelden. Nå er den helt kvit på mulen. På tide å pensjonere den.... Såg ellers to råer. Sammen med den ene såg jeg så vidt i en kalv i det høye graset. Ryddet litt på en post, og fikk bekrefta at saltsteinen var tatt i bruk. Ellers rakk vi litt skyting, samt at jeg hevet kolben på baikalen og slipte litt på forskjeftet for å forbedre presisjonen. Tror det hjalp.

  

Nyheter 17/6-06

Nye felger på bilen. RS4-2. Dimensjonen er 225/40-18. Ble ikke så verst å se på nå.

 

Nyheter 12/6-06

Var på Holm i helga. Fint vær. Såg rå og rådyrbukk fredagskvelden. Vanskelig å anslå størrelsen på geviret, men det var en voksen bukk. Råa gikk og beita oppunder skogkanten. Etter hvert la ho seg ned. Det var også nedpå tre koller og et fjorsdyr.

Lørdag trillet jeg meg en tur, og da kom det et rådyr over veien foran oss. Det var en fjorsbukk. Senere på kvelden kom det ei kolle nedpå og beita. Råa gikk der også. Såg ei anna rå på Hauo. Det er ikke mye rådyr i terrenget. Jeg kommer ikke til å ta ut annet enn en bukk fra stammen i år.

Søndag ble det padling og grilling nedi fjøra. Flott sommerdag!

22/5: Angrepet av kattugle!

Var på Holm en snartur for å hente noe barneutstyr. Søndagskvelden gikk det tre hjorter i Slemmen. Den ene var en bra bukk. Kolla og kalven lå oppunder utgarden. 

Mandagsmorgenen fikk jeg se en kjent kar. Rådyrbukken som var i terrenget i fjor viste seg for første gang i år. Lange gevirstenger. Tydelig "mördarbukk" på retur. Sammen med han gikk det ei fin rå. De var fortsatt litt gråbrun, med antydning til sommerpels. 

Deretter skulle jeg sjekke uglekassa som jeg hengte opp i fjorhøst. Har hørt kattugla i vår, så jeg hadde virkelig trua da jeg klatra opp i treet. Kom halvveis da angrepet fant sted. Lydløst kom ho inn fra venstre, og før jeg rakk å gjøre noe, hadde ho slått meg i hodet med de sylskarpe klørne. Jeg begynte å blø, og fant veien raskt ned igjen fra treet. Ugla satte seg i i furu i nærheten, og jeg trakk meg unna med ei grein over hodet. Tok meg en tur til legen for å få stivkrampesprøyte...

Her er et bilde av uglekassa, samt et eksemplar av utysket.....

 

Amalie, født 18/5-06!

Litjejenta kom til verden kl. 19.35. Lita og søt. 2540 gram og 47 cm lang. En fantastisk opplevelse! Jeg har laget en egen side for Amalie. Der blir det lagt ut bilder fortløpende...

 

 

Nyheter 8/5-06:

Noen fridager har blitt utnyttet med vedhogst og et par turer. Såg fire hjorter på Røra. To koller, en kalv og et ukjent. Ellers så kikra jeg opp bukk oppunder Midtinebba. Den hadde ikke felt geviret enda, noe som er litt sent. Såg ut til å være en godt voksen bukk. Rådyra glimrer med sitt fravær. Tror likevel de holder seg oppi beitet. La ut et par saltsteiner til de nå. 

Ellers har jeg skutt en del med hjortebørsa. Prøvde på flere hold, med og uten tofot. Stående med skytestav var ikke så lett som jeg hadde håpet. Men jeg tror stokkene var litt for kort. Skal teste ut mer.

 

Nyheter 15/4-06:

Ja, påska er snart over. Har vært en del på hytta, samt en topptur på Skarven. Ble også et revefall. Hannreven veide 6 kg, og ble observert lenge før skuddet gikk. Katten til Bjarne kom på åtet, og dermed ble reven satt på vent helt til katten hadde spist seg mett. To ganger skulle reven frampå, men snudde ti meter fra åtet da den såg katten. Klokka 00.30 såg jeg den første gangen, men klokka var 02.45 før jeg fikk tak i reven. Andre gangen reven skulle på åtet kom det en flokk med hjort, og dermed stakk reven igjen. Men tredje gangen gikk det min vei. Klikk på første skudd holdt på å gjøre natta mislykka, men reven fortsatte å spise. Jeg snek meg på badet for å ladde om. Skuddet tok ryggen, og dermed datt reven rett ned. 

Ellers auler det med hjort på atlegene for tiden. Hjortetellinga tirsdag ga totalt 68 stk, derav 41 bare på Mork! Artig å se på de. Kommer innpå lenge før det blir mørkt.

 

Nyheter 5/4-06:

Ja nå er påska her. Skal bli godt med litt ferie nå! Vi reiser inni Romsdalen i løpet av helga. Vi satser på fint vær og hytteliv noen dager. Anniken reiser til Mosjøen skjærtorsdag for å være litt sammen med familien sin. 

Jeg kommer til å bruke resten av påska til turer i skog og fjell. Kanskje sitter jeg litt i glugga før den 15. Da slutter nemlig revejakta. Regner med å treffe venner og familie også. Håper på Risk-spill. Lenge siden nå.....

Ellers så holder jeg på å teste ny pc. Har brukt Annikens pc til å oppdatere denne siden. Ok å ha egen maskin til det.

Ønsker med det alle en riktig fin påske!

 

Nyheter 2/4-06:

Denne helga ble begivenhetsrik. Både kråke og rev ble skutt fredag og natt til lørdag. 

Fredag gikk jeg meg en fin skitur i jomfruelig terreng. Gikk meg på to orrhaner på Røra. De letta på 15 m. Deretter kom 13 kanadagjess flygende over hodet mitt. Vår, tenkte jeg da. Ellers var det en del spor etter rev, hare og hjort.

Bulvanen (plasthubro) ble også testet. Skjøt meg ei kråke, og festa den under bulvanen.  Satte den opp torsdagskvelden, og fredagsmorgenen klokka 0830 var det full action rundt "lokken". Jeg tok to kråker med 22.lr. før de andre forsvant. Det var 5-6 kråker rundt. I ettertid skulle jeg kanskje ha ventet lenger før jeg skjøt. Da kunne det kanskje ha kommet flere kråker. Det er på seinvinteren denne jaktformen fungerer best. Da begynner kråkene og hevde revir og finne make. Ekstra hissige da.

Begynner å bli artig å sitte i glugga igjen nå. Natt til lørdag kl. 01.30 kom det en rev luskende mot åtet. Såg den godt i lyset. Den sonderte terrenget så lenge at jeg ikke såg det formålstjenlig å vente lenger. Skjøt den da den stod 10 m fra åtet (Skuddavstand ca. 65 m). Såg at jeg traff, men såg ikke igjen reven. Tok på meg hodelykta for å hente den før snøværet dekket alle spor. Den hadde kommet seg ca. 40 m. 7,5 kg. Antydning til skabb på nakken. Gadd ikke sjekke om det var ho eller hann. Nå er den gravd ned og steinbelagt. Vel, nok om den.

  Jeg la meg trøtt og lykkelig i 03-tida. Klokka 05.00 peip det i varsleren. Trodde aldri det skulle komme mer rev i natt etter at jeg hadde gått der. Men da jeg kom meg i gluggen var det ikke dyr på åtet. Hmm. Aha. Lyset slår seg av klokka 05.00 Kanskje reven ble skremt av forandringen? Vel, jeg satt en halv time, og ingenting skjedde. Kom på at jeg kunne speide bort på gamleåtet. Der var det heller ikke noe. Satt en stund til. Rett før jeg skulle legge meg igjen, kikket jeg bort på gamleåtet igjen. Der ser jeg forsyne meg reven i vaktpositur. Så smetter den ned i åtegropa igjen. Jeg får lirket opp vinduet og klargjort børsa.  Den kommer en rask tur opp før den smetter ned i åta igjen. Ved neste kontroll smeller det. To rever på ei natt er over all forventning for meg. Glad nå. Åtet var laks, hundepellets og moskusender på nyåtet. På gamleåtet ligger en spissbukk nedgravd.

Ellers tok jeg bilde av havørna som hekker på holmen. Ikke lett å se, men den satt i toppen av furua der reiret er. I følge Svein kan den allerede ha lagt egg. 

 

Nyheter 12/3-06:

Ja, da datt den første reven på åte. Har brukt en del tid på å få til dette, så det var ekstra artig å se den komme i mørkret! Klokka var 01.00, og jeg hadde sittet i tre kvarter. Reven kom på gamleåte, og der var det ikke lys. Derfor måtte jeg bruke grombørsa med skikkelig kikkert. Holdet var ca. 50 m. Reven fikk ei natokule rett i maskinrommet, og datt død nedi åtegropa. 

Kontrollveid ble tispa til 5,5 kg. Nå har jeg lagt den i jaktfryseren, og når jeg får anledning skal jeg flå den.

Ellers så var det ikke annet enn mus på røyskattfellene. 

Den ene mårfella har jeg montert et plastrør på. Dette gjør at jeg kan sette bakkesett uten fare for katt/hund. Har agnet med laks, og skal se om minken farter langs Slemmeelva.

I skrivende stund er det nydelig vær. Lenge siden vi har hatt så stabil vinter her på nordvestlandet.

Vinterferien 2006

Ja, da er vinterferien over. Kom hjem søndag og fikk meg en fin ettermiddagstur på fjellet. På fella nærmest elva hang det en fin mår på fella. Dermed er jeg også i år oppe i tre mårer. Nå har jeg tatt ned fellene. Artig å ha noen mårer i området til neste år også. 

Ellers har jeg travet elvadalene noen turer. Såg faktisk bra med rype! På mandagen såg jeg først fem og deretter åtte-ti ryper i to flokker. Det ble ikke skutt etter de, da holdet var i overkant av hva man kan tillate seg å skyte på. 

Ellers så har jeg byttet åteplass for reven. Har også fått ordnet et annet lys, med 12-volts lampe. Ser ut til å fungere greit. Fikk samtidig seks moskusender av en bekjent, så de i tillegg til laks og rådyrvom må vel lokke reven fram til slutt. Har faktisk sett bra med revespor, så de er i området.

En dag jeg gikk langs elvadalen  kikret jeg opp tre hjorter oppunder Storsvaet. Med Zeiss 10x40 var det artig å følge med på deres beitestunder og søk etter mat. Såg ut til at de fant en del næring i knopper fra trær. Det var ei familiegruppe, dvs. kalv, og to koller. 

Det har ikke blitt noen røyskatt enda. Men langs elvadalene såg jeg flere spor etter dette vesle mårdyret, så fellene skulle sikkert ha vært plassert der. 

Veldig lite snø for tiden. Men i skrivende stund snør det kraftig, så kanskje kommer vinteren hit også nå?

 

Nyheter 12/2-06:

Lite nytt å melde denne gangen. Men litt har det jo blitt. Fikk en fin hannmår på den ene fella den 30. januar. Nå har jeg fem liggende i fryseren. Selges til de som ønsker en for utstopping. 

Har også hatt noen turer på fjellet etter rypa. Den ene turen gikk jeg sammen med Roy Inge. Skareføre gjorde at vi brukte føttene fram til Bollfjellskaret. Såg et kull der, men den dagen var de ikke til å komme på skuddhold. Ellers har jeg vært på røra ovenfor hytta et par ganger. Litt rype og harespor har jeg sett, men ikke fått noen gode skuddsjanser. På røyskattfellene ved setermurene har jeg bare fått halen til ei frekk mus som åt opp åtet...

Ellers så har jeg sett reven en gang. Den er ikke særlig villig på åtet, men spor i den fraværende snøen tyder på at han har vært veldig nærme. Forer med laks nå.

Litt hjort er det også å se. Åtte dyr på innmark en kveld (derav tre kalver), og seks en annen kveld, tyder på at noen holder seg i terrenget hele året rundt. De har ikke rundballer å ete på i år, men så snøfattig som vinteren har vært, byr det ikke på store problemer for disse flotte dyrene. 

På fjellet er det en god del elgspor å se. Fra elva og oppover mot Nebbeenden er det en god del tråkk etter flere store dyr. Vi har fritt ungdyr til høsten, og det skal bli artig å se om det finnes sorten da.

På Mittet har man funnet en død storbukk. Hele 14 takker var det på den! Sjelden å høre om så store gevir. 

Ellers så gleder jeg meg til vinterferien nå. Skal bli noen turer i skog og fjell da gitt!

 

Nyheter 9/1-06:

23. desember tok jeg en mår på fella. Ikke spesielt stor, trolig en årsunge. Det morsomme var at det var flere ferske spor å se i romjula. Liketil rundt hytta hadde måren vært. Så jeg regner med at det kommer på minst en til også denne sesongen. 

Når det gjelder reven, så har skareføret gjort det vanskelig å se om den nylig har vært på åtet. Skal få tak i laksehoder nå. Det liker den godt. 

Fikk tak i en brukt snøscooter også. Lynx 5900. Bredbeltet og med revers. Akkurat det jeg var ute etter. 

Ellers så var det spor etter både rev, elg, rype, mår, hare, røyskatt og mulig snømus rundt setra i helga. Artig å se at det er dyr i terrenget!

 

Nyheter 12/12-05:

Ja, da var det vel på tide med en liten oppdatering igjen. Hjortejakta er over for i år. Vi fikk alle dyrene vi skulle ha tak i, mens Svein ikke fikk tak i noe. Vi har ikke inntrykk av at det var mye dyr i terrenget i år. Effektiv jakt får ta æren for at vi fikk dyrene våre. Vi skjøt ei lita kolle (56 kg), og dermed har vi også i år spart de store stedegne kollene. Det ble observert flere bukker i terrenget, og to av de var av bra størrelse. Dermed får vi håpe på tidlig kalvefødsler og økt vekt på stammen til neste år. Det ble foruten kolla skutt tre spissbukker (60 kg, 55 kg og 41,6 kg!!). To kalver og en bukk ble også skutt. 

Når det gjelder åtejakta på reven, så har det blitt observert en del spor etter siste snøfallet. Jeg har flere godsaker til reven. Hjortekjøtt, rådyrvom, hundemat (tørrfor) og ellers middagsrester som passer. Lyset fungerer, men i helga var det to uker siden lyset var på sist, og dermed ble vel forandringene i tillegg til uværet for mye for mikkel....

Jeg fikk skutt litt i helga. Bajkalen 222. rem ble testet med ny ammunisjon. Lapua 55 grs. gikk godt, og pene samlinger på 50 m. skal være nok til å treffe reven. Også godrifla ble testet litt. Helmantelen gikk veldig godt, og dermed kan den brukes på toppjakta dersom jeg ønsker det. 

Fikk også testet min nye avstandsmåler, Bushnell Pro Legend. Den fungerte godt, og nå kan jeg få nøyaktige avstander på aktuelle skuddplasser i terrenget.

Et par turer oppi lia ble det også tid til. Veldig lite spor etter skogsfugl. Men både hare, rev og mår hadde tatt seg en tur etter snøfallet. Har forresten agnet mårfellene med rypevinger nå. Skal bli artig å se om det blir noe denne sesongen. (Har jo tatt to,tre og to mårer de siste tre årene).

Håper på å rekke en tur til oppi skogen før julefreden senker seg. Og det er jo alltids noe å se etter også etter nyttår. 

 

Nyheter 24/10-05:

Høstferien var fin. Stort sett nydelig vær, og mange fine turer. Sekkenvar tom i flere av de, men det gjorde ingenting. Bukkene hadde begynt å brøle, og jeg fikk sett tre forskjellige. 

I helga ble vi møtt av et sørgelig syn. Vi fant en spissbukk død. Skutt gjennom vomma. Tjuvjegere har skutt den fra bil, mest sannsynlig tirsdag 18/10 i 22-tida. Vi har gransket oss fram til dette. Men da en av oss kom  "uventet" om kvelden, fikk de ikke med seg dyret. Dermed måtte vi grave ned bukken. Trist! Vi kommer til å skjerpe "vaktholdet" framover, for dette vil vi få bukt med.

Lørdagen var vanskelig jaktmessig. Lav sol, vind i drivretning og tørt løv, gjorde at vi ikke fikk smygjakte effektivt mot posten. Vi var bare tre mann. Men vi såg fem dyr på tre timers jakting. Det er meget bra! En bukk sprang forbi stolen ved elva, og Hans fikk sett godt på den.

Vi har igjen to hjorter og en elg. Kolle og fritt ungdyr blir for oss to ungdyr. Kolla lar vi gå. Elgen er et fjordyr. Vi har sett litt tegn etter den, men betrakterlig færre elgmøter i år enn i fjor, så langt. Vi håper på litt snø nå. Sporjakt er spennende.

 

Første jakthelga over. (11/9-05)

Vi kom på hytta i åtte-tida fredagskvelden. Med oss hadde vi Missy, en engelsksetter med noen små prosent bordercollie i seg. Det regnet litt om kvelden, men da lørdagen kom, var været strålende. Turen gikk opp på Ølsnøsa, hvor jeg traff på Steinar, Jan Arild og Roy Inge. Noen små kull med skarve og tre liryper var det vi fikk se den dagen. Men turen gav oss et innblikk i naturens brutale hverdag. Mens vi satt og slappet av ved Svartebotn, fikk vi øye på en rovfugl (trolig spurvhauk)  som tok en liten fugl i lufta. En akrobatisk luftferd endte i en fjørsky! Veldig artig å få se slikt "live". 

I dag gikk Anniken, Missy og jeg på Nebba. Såg et par orrfugler, men turen var ikke jaktpreget. Vi bare nytte synet av Missy som flaug lavt over lynget i alle retninger. Flott skapning!

På vei ned fra hytta gikk vi oss på ei rugde. Den deiset i bakken ved hytta til Willa. Fin fugl (260 gr.) 

Ellers så har Johnny skutt ei fjorkolle. Jeg kommer nok til å gå mer etter hjorten framover, for direkte mye fugl kan vi vel ikke si at det er.

 

Jaktstart! (8/9-05)

Ja, da nærmer den 10. sept. seg med stormskritt! Jeg kommer til å pakke sekken allerede i kveld, og i morgen bærer det på hytta med hagle, rifle, primus og annet nødvendig utstyr for ei jakthelg. Jeg kommer ikke til å se så mye etter hjorten den første helga. Satser heller på småviltet i begynnelsen. Hjorten blir jo lettere å se etter lauvfallet, og siden vi har jakt ut november har vi jo god tid. Håper å komme med en god rapport over helga.

 

     

Sommerhilsen 23/6-05

Ja, da er endelig sommeren nådd oss! Vi startet ferien tirsdag, og har brukt de første dagene til litt hussysling. Til helga blir det bryllup i Ålesund. Elisabeth og Øyvind skal smi sine lenker sammen, og det skal bli artig å feire det sammen med gode venner.

Neste uke går med til: skyting, fisking, fjellturer og kanskje å få ut Rana`n...

Videre blir det Mosjøen litt uti uke 27. Jeg regner med at det blir en del forberedelser i forbindelse med bryllupet. I uke 29 reiser vi nedover igjen til Romsdalen og nytt bryllup. Denne gangen er det Beate og Jørn på Vestnes som skal gifte seg. Kanskje får vi med oss en dag på jazzen før lørdagen? 

Mandag 25. juli reiser vi en uke til England. Hvor vi skal, har vi enda ikke planlagt. Det blir vel en dag eller to i London, og deretter muligens sydover til kanalbyene.

Når vi kommer igjen i begynnelsen av august blir det endelig tid til litt "ferie". Hytta, Bollfjellvannet, Glupan (sammen med Mads) og kanskje vannski skal inn på plana. Den 10. og utover blir det kun bukkejakt. Men allerede den 14. reiser jeg over til England igjen. Da skal jeg være med på operakurs på et lite slott nær Leeds. Og så er det striskjorte og havrelefse igjen..... God sommer til dere alle!!!

 

Siste nytt- 19/4-05

Ja, da nærmer det seg seriestart i 3. div. avd. 18. Dahle il skal ut i en vanskelig bortkamp mot et meget godt AK-lag, som forøvrig slo ut KBK i cupen i kveld. AK vant 2-0! Dahle skal være fornøyd med poeng mot AK. I fjor hadde Dahle god kontroll på hjemmebane. Borte var det derimot tynt med poeng. Vi får håpe guttene klarer å spille mer kynisk, og dermed sanke flere poeng i år.

Ellers er det utrolig kjedelig på denne tiden av året. Ikke noe å jakte på, og litt for tidlig til å finne fram fiskestanga. Derfor blir det mye lesing av jaktlitteratur nå om kveldene. Men ,men, det kan jo være både lærerikt og koselig det. Den siste boka jeg har lest i heter "Med meitestang og remington", av Atle Mysterud. Denne boka skildrer jegeren Hans Børlis liv og diktning.

Jeg skal prøve å få lagt inn noen flere bilder snart. I mellomtiden får dere kose dere med bildene som allerede ligger på siden. 

 

Siste nytt- 16/4-05

Det ble en trist generalprøve for Dahle il i dag. Et middelmådig Meldallag (nr. to i 4. div. i fjor) ble faktisk for sterke for et Dahlelag uten 8-9 av sine faste spillere. 0-0 til pause var for så vidt greit. Mange feilpasninger preget kampen, særlig for de gule-blå!

I andre omgang ble det en åpnere kamp. Sjanser til begge, men det var Meldal som utnyttet sine sjanser best, og fikk dermed scoringen de trengte.

Dahles spillere hadde for høye skuldre, og enkle pasninger gikk i hytt og pine!

Men, men, på en svart dag kan vi heller glede oss over Ålesunds fantastiske opphenting mot Odd. To mål det siste minuttet av kampen var imponerende!!

Ellers er været fantastisk her i Kr. Plenen må snart klippes, og fuglene er yr og kåt!

 

Siste nytt- 13/4-05

Ja, da var det vel på tide med litt oppdateringer. Bortsett fra at Paven har gått i "canvassen" og Jack Bauer er tilbake med 24, er det ikke så mye nytt som har skjedd i det siste. 

Liverpool spiller en meget viktig kamp i kveld. Borte mot Juventus (den 2. kampen i kvartfinalen i CL.) blir en spennende og hard nøtt for de røde. Med 2-1 fra første kamp gjelder det for Pool å unngå å slippe inn mål. Jeg håper på uavgjort, men frykter det verste.....

Dahle il spiller i morgen borte mot Gossen i cupen. Veien mot Ullevål blir vel tung å gå for et Dahlelag som ikke har vært på naturgress denne våren. Men, med en skadefri Edvardsen og Mork i midtforsvaret kan det jo gå bra....

Hyggelig å høre resultatet fra hjortetellingen til Jon L. 76 dyr fra Herjeelva til Mork tyder på mye hjort i feltene 25-1 og 25-2! God forvaltning gir nå resultater. Hva kvotene for den neste driftsplanen blir, får vi vite på utmarksmøtet på Holm forsamlingshus, mandag 18. april

 

Siste nytt- 31/3-05

Påska ble en drøm. Fint vær, kjekke turer og godt selskap gjorde det hele komplett. Et av høydepunktene kom allerede på Palmelørdag. 50 gjester i 30- års laget til Tommy og Bjørn Arvid gjorde sitt aller ytterste for at det skulle bli livat. Og det ble det også! God mat, leker og mye tullprat hørte med.

Tirsdag ble brukt til å bestige Skjorta. Dette mektige fjellet i Eresfjorden, ble litt av en utfordring. Når man starter 40 moh. og skal opp 1716 høydemeter, blir det en lang tur. Vi brukte nesten to timer bare inn til setrene i Kanndalen. Og derfra er det enda 1300 høydemeter..... Likevel kom jeg meg opp. Nydelig utsikt og en del folk på toppen. Artig ned igjen var det også. Fint føre!

Dagen etter var jeg på Smørbotntind. Været var bra i begynnelsen, men på toppen var det skikkelig surt! Ikke noe særlig til føre ned igjen heller.

Videre kan jeg oppsummere påska med hyttetur hos Bjørn Arvid og Sunniva oppi Skorgedalen. Siste tre dagene var vi på Morkasetra. Kort, yatzy, quiz og bålkos. Vil takke for besøket, spesielt til Reidun og Eirik, men også Bjarne gjorde dagen innholdsrik.

Siste nytt- 18/3-05

Ja, da er det påskeferie! Jeg blir å finne på fjelltopper, fortrinnsvis over 1000 m., de neste dagene. Jeg håper også på litt Risk-spill sammen med gode venner. 

Når det gjelder Dahle IL, blir det ikke treningskamper før mandag 2. påskedag. Om jeg har kommet meg til Kr. til da, ja det får tiden vise.... 

I dag er det sol fra blå himmel her i Kristiansund. Håper jeg kan dra med meg  godværet innover fjordene. Ønsker med dette alle en riktig god påske!

PS! Litt om fotball: Liverpool trakk Juventus i CL. Jeg tror Pool møter veggen i to kamper mot dette laget fra Torino. Videre har Molde FK fått ny trener. Svenske Bo Johansson blir trener ut denne sesongen. Lykke til!

Siste nytt- 17/3-05

Fangsten på mår varer fra 1.11-15.3. Mandag skulle pappa oppi og ta ned fellene. På den øverste fella hang det en stor og fin mår! Den gikk så vidt gjennom hullet med hodet, og trolig er det snakk om en kraftig hannmår. Mårene kan som kjent oppnå en vekt på 2000 gr. Min forrige bestenotering er på 1500 gr. Det skal bli spennende å legge denne på vekta! Som åte har jeg i vinter brukt rype/orrfugl. Vinger og hode fungerer bra. I tillegg har jeg smurt på en del honning rundt fella. Måren er en søtmons, og lukta av honning kan ha vært avgjørende for dens undergang....

Jeg hadde faktisk et realistisk håp om å få en mår i mars. I boka "Pelsjeger" (Pedersen) kan man lese at det i begynnelsen av mars blir en del forandringer i revirene til måren. Hodyrene jager vekk sine unger, trolig for å gjøre seg klar til å føde nye avkom. Hannmårene trekker mer i denne perioden, da måren har en kunstig "løpetid" mars. Den egentlige løpetiden er, som dere alle vet, i juli/august.

Jeg skal prøve å ta noen bilder i påsken, så følg med.....

 

Siste nytt- 14/3-05

Ja, da har jeg fått med meg en verdenspremiere på Metaloperaen Faust. Det var en sterk opplevelse! Utrolig lyd og lysshow, samt en sterk dramatisk historie. Ikke for sarte sjeler! Anniken er med som en av fem hovedrolleinnehavere, og det var artig å se sin kjære på scenen. I morgen er det skoleforestilling på operaen. Jeg skal av gårde med klassen min. Tror nok noen får seg bakoversveis etter dette..... Du kan lese og se bilder fra operaen her.

Påska nærmer seg med stormskritt. Jeg skal hjem til Holm og sitte i gluggen. Dvs. jeg må følge med om reven kommer på åtet. Jeg bruker laksehoder som åte, og ved bevegelse på åtet blir jeg varslet med signal på soverommet mitt. "Mikkel" elektronisk åtevarsler ser ut til å fungere fint. Nå er det bare å få reven fram. Jeg har skutt inn Bajkal 222. rem på åtehold, og ser fram til å legge luringen i bakken... Dersom du er interessert i åtevarsleren, kan du trykke her.

Ellers så er det jo storkalas i Skorgedalen. Bjørn Arvid og Tommy skal feire 30-års dagen sin sammen. Regner med at det kan bli liv....

Kommer også til å ta meg noen turer på ski. Da fortrinnsvis toppturer.

 

Siste nytt- 2/3-05

Vinterferien var en "høydare"! Nydelig vær, mye snø og litt rypefangst gjorde uka perfekt! Fra tirsdag til onsdag var Jan Arild, Roy Inge og jeg på Morkabu. Roy Inge disket opp med biff og fløtegratinerte poteter, og sammen med god drikke smakte det fortreffelig! Vi hadde spørrekonkurranse, Jan Arild klunket litt på gitaren, og Roy Inge duppet av i sofaen.... Onsdag og torsdag var jeg på rypejakt. Såg kanskje 10-12 til sammen, og fikk tre av de i sekken. Dermed var sesongens siste rypejakt over gjennomsnittet. 

Jeg hadde store planer om å skyte rev denne uka. Jeg la ut åte (laksehoder) og monterte opp elektronisk åtevarsler. Tre ganger såg jeg reven i nærheten av åtet. Men den var tydeligvis nervøs, og dermed ble det bare med observasjonene. Jeg er overbevist om at påska vil gi utbytte. Får reven først smaken på laks, tror jeg den vil bli lettere å ta. Jeg har skutt inn Bajkal 222. rem på åtehold....

 

Tilbake